Toekomst ’Ruïne aan het Spaarne’ ongewis

Woningbouw rond Nieuwe Energie is de inzet van conflict tussen gemeente en ontwikkelaar.© Archieffoto

Henk Geist
Haarlem

Het gesprek afgelopen week tussen gemeente en ontwikkelaar Haarlem Energy over de toekomst van Nieuwe Energie heeft nog geen resultaat opgeleverd. Volgende week komt er een vervolggesprek, dan zal ook duidelijk worden of de gemeente grond terug gaat eisen van de ontwikkelaar.

De Ruïne aan het Spaarne, zoals Jac Amand van Trots Haarlem het terrein van Nieuwe Energie ooit omschreef, dreigt een slepende juridische kwestie te worden. Haarlem Energy moest voor 1 juni met een voor de gemeente acceptabel plan voor Nieuwe Energie komen. Het in februari ingediende plan voldeed niet aan de eisen van de gemeente, voor een haalbaar plan is het volgens de ontwikkelaar noodzakelijk om hier ook woningbouw te plegen. Dat past niet in het gemeentelijk beleid.

Maar ook het aangepaste plan van Haarlem Energy gaat nog steeds uit van woningbouw en werd dus weer door de gemeente afgewezen. Daarom dreigt de gemeente nu twee kavels in het gebied terug te eisen van Haarlem Energy. Die tienduizend vierkante meter grond is in principe al verkocht aan de ontwikkelaar, maar nog steeds niet betaald en dus niet overgedragen.

Om de patstelling te doorbreken vond deze week een gesprek plaats tussen ambtenaren en Raymond Pen van Haarlem Energy. ,,Er is geen nieuw plan op tafel gekomen’’, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Wij hebben nogmaals aangegeven dat de deadline voor het indienen van een haalbaar plan ruim verstreken is. Hetgeen er ligt voldoet niet aan de voorwaarden, vanwege de aanzienlijke hoeveelheid woningen die in het plan verwerkt zitten. Dit past niet binnen de afspraken die zijn gemaakt over wonen in de Waarderpolder. Wij hebben ook aangegeven dat we van Haarlem Energy op korte termijn duidelijkheid willen over de afname en betaling van onze kavels in het plangebied. Haarlem Energy heeft aangekondigd juridische stappen te overwegen en beraadt zich op de situatie.’’

Haarlem Energy wil niet reageren. Woordvoerder Raymond Pen: ,,Wij hebben nog niet met de wethouder gesproken, alleen met zijn ambtenaren. Ik wil eerst de wethouder spreken, daarna pas de krant. Dan krijg je het hele verhaal te horen.’’ Wethouder Jeroen van Spijk laat weten dat hij volgende week een gesprek met Pen wil regelen.

Mocht het uitdraaien op een juridische strijd dan is de uitkomst ongewis. Haarlem Energy zal grote moeite hebben om voor het resterende bezit - met veel monumentale gebouwen die in slechte staat verkeren - een goede en haalbare bestemming te vinden. Wat er met de kavels gaat gebeuren die de gemeente eventueel terug eist, is ook onduidelijk.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.