Omstreden column Fennema deels aangepast

Landgoed Elswoutshoek in Overveen© Archieffoto

Margot Klompmaker
bloemendaal

De Volkskrant heeft de kop boven een column van politicoloog Meindert Fennema uit Aerdenhout op internet aangepast. De oorspronkelijke kop luidde: ’In Bloemendaal is de maffia de baas’. Nu staat er ’Conflicten stapelen zich op in Bloemendaal’.

De column van Fennema, thans fractievoorzitter van GroenLinks in de Bloemendaalse raad, is onderwerp van discussie in de Raad voor de Journalistiek.

In de column pakt Fennema uit tegen Rob en Hans Slewe van landgoed Elswoutshoek. Vooruitlopend op de uitspraak heeft de Volkskrant alvast de kop aangepast. Waarom?

Dekt niet

,,Ik vond het journalistiek gezien geen goede kop’’, licht Corine de Vries toe, adjunct-hoofdredacteur. ,,De kop is aangeleverd door Fennema zelf, maar hij dekt de lading niet. De bewering dat in Bloemendaal de maffia de baas is komt nergens in de tekst terug. Een slechte kop dus.’’

De Vries verbaast zich over de heisa rond de column. ,,Als Rob Slewe zich meteen bij mij had gemeld hadden wij die kop al lang veranderd.’’ Over de inhoud van de column zelf laat De Vries zich niet uit.

Ingrijpen

Gedeputeerde Staten hebben inmiddels de vragen beantwoord over de perikelen rond landgoed Elswoutshoek in Overveen. De vragen waren gesteld door Carlien Boelhouwer van de SP. Boelhouwer wil weten welke mogelijkheden het provinciaal bestuur heeft om in te grijpen. Gedeputeerde Staten is helder. Het bestuur is niet van plan iets te doen. ,,Wij zien in het dossier Elswoutshoek op dit moment geen rol voor ons weggelegd.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.