Inkoop juweliers in Haarlemmermeer registreren

Bart Boele
Hoofddorp

Om heling van gestolen goederen te bestrijden gaan detaillisten in Haarlemmermeer hun inkoop digitaal registreren. Er wordt dit jaar begonnen met juweliers, de komende jaren volgen opkopers van mobiele telefoons, tablets en overige elektronica, rijwielhandelaren en belwinkels.

Het digitale register wordt gekoppeld aan het systeem waarin de politie gestolen goederen registreert. Omgekeerd kan de politie ook in het zogenaamde Digitaal Opkopers Register van de middenstanders kijken. Zo kan makkelijk en snel worden geconstateerd of een ingekocht artikel als gestolen staat geregistreerd.

,,Goedwillende detaillisten zullen graag aan dit project meewerken’’, zegt burgemeester Theo Weterings. ,,Het voorkomt dat je zonder het te weten een heler bent. De politie kan zo signaleren waar gestolen goederen te koop worden aangeboden.’’ Veel detaillisten registreren hun inkoop nu al, op papier. Het is erg omslachtig om in die dossiermappen gestolen goederen op te sporen.

Coffeeshops

Of ook coffeeshops aan dit systeem gaan meewerken noemt Weterings ’een interessante vraag’. ,,Feitelijk bestaat de inkoop van coffeeshops niet. De overheid gedoogt alleen de verkoop. Voor de overheid bestaat er alleen maar illegaal geteelde hennep.’’ Via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten streeft Weterings er naar om op landelijk niveau de teelt van hennep en de inkoop door coffeeshops te legaliseren.

Het digitale inkoopsysteem dat vanaf nu bij de juweliers wordt ingevoerd, kost de gemeente geen geld. Het is een zaak tussen middenstanders en politie. Weterings voelt er weinig voor de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente hier een rol in te geven.

Het ministerie van veiligheid en justitie heeft dit jaar eenzijdig besloten de gemeenten geen vergoeding meer te geven voor het opmaken van processen verbaal. Dat kost Haarlemmermeer 100.000 euro per jaar. Daarom wordt er geen mankracht gezet op het toezicht van de inkoopregisters bij winkeliers. ,,Het ministerie heeft al een greep uit de kassa van de gemeente gedaan, dan gaan we niet nog meer taken van de rijksoverheid overnemen’’, aldus Weterings.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.