Vader en dochter onderscheiden in Haarlemmermeer

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Nog maar 44 jaar oud zijn en dan al net zo worden gedecoreeerd als de vele zeventigers en tachtigers in het gezelschap. ,,Dat is echt bijzonder’’, weet vader Adri Verbeek in Hoofddorp. Maar ja, de met hem gedecoreerde dochter Colinde was er al vroeg bij.

Op haar vijftiende werd ze hulp-docente en hulp-penningmeester bij Zwem- en Polo Club Hoofddorp (ZPCH). ,,Een bijzondere combinatie, zeker op die leeftijd’’, noemt burgemeester Theo Weterings dat.

Hoewel ze allebei actief zijn voor de Protestantse Gemeente in Hoofddorp deelden ze maar weinig werk. Neem de kerk. Werkte hij er als bestuurder en beheerder, zij bezorgt het kerkblad en doet de jaarlijkse rommelmarkt. Het CDA ’deelden’ ze wel. Toen pa die partij van de grond trok in de polder, trok hij haar mee.

Positief

Al snel bleek ze net zo’n talent voor organiseren te hebben als senior. Zeker zo belangrijk: de Verbeekjes blijven positief, ook als iets even niet lukt. Voor Colinde is het ’eigenlijk heel simpel’: ,,Ik ben van huis uit gewend om iedereen te helpen; bij te staan. Met elkaar krijg je dingen gedaan, als je iedereen in zijn waarde laat.’’

Vrijdagochtend om tien uur leefde pa nog in de overtuiging dat hij een rondleiding zou verzorgen in het Cruquiusmuseum. Toen de bewuste groep binnenstapte werd hij echter ’ontvoerd’. ,,We hebben een vervanger gevonden en jij moet mee’’, was het verhaal. Aangekomen bij de snel volstromende Meerse, was het verhaal dat ze er voor een gezamenlijke kennis waren. Want die kreeg een lintje.

Maar wat blijkt ter plekke? Hij heeft er zelf ook een verdiend, via kerk, Lions, toneelvereniging Concordia, de stichting ’Mijn auto te water’ en nog zo wat.

Ongeluk

Wanneer Colindes naam nog voor de zijne klinkt, gaat ze niet direct naar het podium. Want ze denkt dat per ongeluk degene werd genoemd die het lintje van pa had aangevraagd. Maar nee, zonder dat ze iets vermoedde, was Colinde genomineerd door Peter de Jong. Die kent haar van de ZPCH en de Meerzwemmers. Al vanaf de oprichting in 2001 is Colinde betrokken bij die vereniging voor kinderen met een handicap. En breed ook: van lesgeven en vrijwilligers opleiden tot bestuurlijk werk.

Als ze beseft dat ook zij een lintje heeft verdiend, slaat ze eerst haar handen voor de mond. Daarna blijven een tijdje de tranen komen, tot een stralende lach doorbreekt. ,,Het stimuleert enorm’’, klinkt na afloop in de foyer, waar de appel nog eens goed bij de boom gaat staan.

Record

Een record aantal onderscheidingen heeft burgemeester Theo Weterings deze vrijdag uitgereikt: 22.

,,Nadat we de afgelopen twee jaar op 19 bleven steken, hebben we nu de twintig gepasseerd’’, meldt hij. In 2015 wil hij op 25 komen.

Uitdaging

,,Dat is de uitdaging en met uw hulp moet dat kunnen’’, klinkt in de goed gevulde grote zaal van De Meerse. Want wie iemand kent die zich ’bijzonder verdienstelijk maakt voor de samenleving’, moet ’zeker contact met de gemeente opnemen’.

Op www.haarlemmermeer.nl/lintjes staat waar iemand aan moet voldoen om een koninklijke of gemeentelijke onderscheiding te kunnen krijgen. Ook aanvraagformulieren en voorbeeldbrieven zijn daar te vinden. ,,Voordat u een aanvraag indient, is het verstandig te bellen naar afdeling Externe Betrekkingen’’, staat wel in de net verschenen brochure ’Onderscheidingen. Ere wie ere toekomt’.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.