Ariaantje Rus (100) tuiniert nog dagelijks

Burgemeester Theo Weterings kwam zaterdag ook langs om Ariaantje Rus-Steenwijk te feliciteren.© Foto United Photos/Remco van de Kruis

Annemieke Windt
Rijsenhout

Ariaantje Rus-Steenwijk heeft misschien wel het geheim gevonden voor een lang en gezond leven.

,,Gewoon doorgaan met je werk’’, zegt ze stellig op het feest voor haar honderdste verjaardag dat afgelopen zaterdag in het bijzijn van burgemeester Theo Weterings werd gevierd.

De jarige zit pontificaal in een goede leunstoel bij de ingang van Anna’s Hoeve om zo de gasten te begroeten. Ze heeft haar voeten even op een krukje.

Wandelstok

Als er een familiefoto gemaakt moet worden, wandelt ze rustig maar kwiek aan de arm van de burgemeester naar een andere comfortabele leunstoel. ,,Ze heeft wel een rollator, maar het liefst laat ze die thuis, ze heeft aan een wandelstok voldoende, vindt ze’’, vertelt dochter Rina.

Rus-Steenwijk woonde haar hele leven in de Haarlemmermeer. Ze werd op 16 juli 1917 geboren in Abbenes als een van elf kinderen. Haar ouders overleden toen ze nog erg jong was. Haar oudste broer en zus hebben daarna de zorg voor het gezin en het boerenbedrijf van haar ouders op zich genomen. Als meisje van twaalf ging ze aan het werk.

Tuinieren

Ze was zestien jaar oud toen ze als inwonende hulp ging helpen op de boerderij van de familie Rus aan de Rijnlanderweg in Nieuw-Vennep. Daar kreeg ze, met een beetje hulp van de moeder van het gezin, verkering met de jongste zoon Jaap. De twee trouwden en kregen vijf kinderen: vier dochters en een zoon. Die houden hun moeder goed in de gaten, vooral zoon Harry die het boerenbedrijf van zijn vader heeft overgenomen en naast haar woont. ,,Ze denkt dat ze alles nog zelf doet, maar wij springen regelmatig bij’’, vertrouwt Rina aan de verslaggever toe.

Maar dat ze voor een honderdjarige nog steeds een behoorlijk actief leven leidt, dat leidt geen twijfel. ,,Ik werk nog iedere dag in de tuin, want het is belangrijk dat alles netjes blijft’’, vertelt de jarige. Ook haar eten kookt ze het liefste zelf. ,,We gaan om beurten met haar naar de supermarkt, maar ze heeft het zelf nog allemaal prima in de gaten.’’ Het motto ’rust, reinheid en regelmaat’ zijn voor haar een belangrijke stelregel in het leven gebleken. ,,En af en toe een advocaatje met slagroom op zijn tijd.’’

Positief

,,Ze heeft een positieve instelling’’, weet Rina. Haar broer Harry bevestigt dat. ,,Ze heeft een sterk karakter. Natuurlijk speelt geluk ook een rol, want ze heeft een goede gezondheid. Haar broers en zussen hebben geen van allen een hoge leeftijd gehaald.’’

Volgens twee van haar kleindochters is oma een echte vraagbaak. ,,Ze is heel goed in het geven van advies. Als we ergens mee zitten, dan kunnen we altijd bij haar terecht. Ze weet dan vaak binnen twee zinnen de kern van de zaak te raken’’, zeggen ze.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.