Slang maakt Vennepse niet bang

Jessica van Schie probeerde de grijze rattenslang in eerste instantie met haar blote handen te pakken.© Foto United Photos/Remco van der Kruis

Wessel Mekking
Nieuw-Vennep

Bang was Jessica van Schie niet nadat dochter Tessa woensdagavond een grijze rattenslang had aangetroffen in de achtertuin. De Vennepse moeder probeerde het reptiel te pakken, maar dat lukte niet. Uiteindelijk wist haar man Jos de slang met behulp van een schepnet te grijpen.

Tessa (14) sloeg alarm nadat ze in de achtertuin met haar fiets over het beest heen was gereden. ,,Ze dacht eerst dat het een tak was’’, vertelt haar moeder een dag na de gebeurtenis. Maar toen de puber merkte dat het toch echt een slang was, begon ze te schreeuwen en op het raam te bonken, vertelt moeder Jessica. ,,We konden haar eerst niet goed verstaan.’’

Jessica was zelf veel minder onder de indruk van het reptiel dan haar dochter. ,,Ik probeerde hem te pakken, maar hij was best lang en wilde me bijten. Angstaanjagend vond ik hem niet.’’ De grijze rattenslang probeerde weg te kruipen. Jessica’s man Jos besloot een schepnet te pakken om hem niet te laten ontsnappen.

Nadat het reptiel gevangen was, probeerde hij uit de emmer te ontsnappen.© Foto Familie Van Schie

Nadat hij het beest te pakken had gekregen, stopte hij de slang in een emmer, waarna het beest op de foto werd gezet. Het reptiel probeerde te ontsnappen. Daarom werd het beest in een juten zak gestopt, die werd dichtgebonden. De politie verloste de familie van Schie uiteindelijk van de grijze rattenslang.

Onderdak

De slang heeft inmiddels onderdak gevonden bij Reptielenopvang Zwanenburg. Volgens Rob Dumont, de grote man achter de opvang, is het geen gevaarlijk beest. Het gaat om een mannetje, dat de komende dagen in quarantaine zit, in totaal twee weken. ,,Daarna proberen we een huisje voor hem te vinden.’’ Of keert de slang terug bij zijn eigenaar, als die zich alsnog meldt.

De familie van Schie heeft geen gevaar gelopen, vertelt Dumont. Wie een slang aantreft, kan het beste de politie of dierenambulance bellen. Die bepaalt dan of Reptielenopvang Zwanenburg in actie moet komen. Dumont raadt het af om slangen zelf te vangen. ,,Dat is niet altijd verantwoord.’’ Iets over het reptiel heen zetten, bijvoorbeeld een emmer, kan natuurlijk wel.

Ontsnapt

Dumont denkt dat de grijze rattenslang ontsnapt is of is gedumpt. ,,In Nieuw-Vennep wordt één of twee keer per jaar een slang aangetroffen’’, vertelt hij.

Jessica denkt dat het koudbloedige beest uit een terrarium is ontsnapt. ,,Dit soort slangen komt hier niet voor’’, weet zij ook. De inwoonster van Nieuw-Vennep heeft nog niet gehoord dat iemand in haar omgeving, in de wijk Welgelegen, een grijze rattenslang mist.

Mocht ze ooit nog een slang in de tuin aantreffen, dan zal ze die waarschijnlijk niet meer met haar blote handen proberen te pakken. ,,Dat mocht niet meer van mijn man’’, lacht ze. ,,Ach, ik ben een beetje gestoord.’’

Handtasje

Jessica zette een foto van de slang in de facebookgroep ’Je bent Nieuw-Venneper als...’, waarna de grappen niet van de lucht waren. ’Ja, ik wil nog een nieuw handtasje’, reageerde iemand. ’Tuinslang?’, was een ander de leukste thuis. Maar ook oogstte Jessica bewondering. ’Nou, als die in mijn tuin ligt, ben ik weg’, meldde een vrouw.

,,Facebook is ontploft’’, is ook Jessica opgevallen. Maar de eigenaar van de slang behoorde niet tot de vele facebookers die reageerden.

Zelfde geluid als de ratelslang

De grijze rattenslang is niet gevaarlijk voor mensen. Het reptiel eet vooral muizen, ratten, vogels en kleinere reptielen. Wel kan de grijze rattenslang agressief overkomen, aldus de website animalpedia.eu. Als deze beesten geïrriteerd of bang zijn, maken ze bijna hetzelfde geluid als hun giftige soortgenoot, de ratelslang. De slang laat zijn staart trillen, waardoor het ratelende geluid ontstaat.

Grijzen rattenslang

De grijze rattenslang is niet gevaarlijk voor mensen. Het reptiel eet vooral muizen, ratten, vogels en kleinere reptielen. Wel kan de grijze rattenslang agressief overkomen, aldus de website

animalpedia.eu. Als deze beesten geïrriteerd of bang zijn, maken ze bijna hetzelfde geluid als hun giftige soortgenoot, de ratelslang. De slang laat zijn staart trillen, waardoor het ratelende geluid ontstaat.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.