Broekhof is snel klaar

Monne Reitsma
Zandvoort

Bij TC Zandvoort denken ze nog vaak terug aan die eerste twee weken van juni. Het landskampioenschap is misschien wel het absolute hoogtepunt uit de historie van de tennisclub. De vele krantenartikelen met daarop het Zandvoortse eredivisie succes pronken nog altijd aan de muur van de kantine. Wie het tennispark betreedt kan niet om een groot spandoek met daarop een foto van spelers met de beker heen.

Zandvoort werd landskampioen en daar zijn ze terecht trots op. En nu een paar maanden later zijn de voorbereidingen voor dat nieuwe eredivisieseizoen al in volle gang. Omdat Zandvoort landskampioen werd, moet de club de finaleronde organiseren.

,,Een gigantische uitdaging”, weet Sander Turnhout van de toernooicommissie. ,,Dat wordt een gekkenhuis in positieve zin. Dit jaar zaten de tribunes al goed vol, moet je nagaan als wij hier de play offs spelen en drie andere clubs te gast krijgen. We gaan het groots aanpakken en zullen waarschijnlijk extra tribunes moeten bouwen.”

Maar voordat het zover is, staan er nog een aantal andere evenementen op de planning. Zoals bijvoorbeeld de clubkampioenschappen die over enkele weken plaatsvinden.

Vorige week stond de tennisclub al in het teken van het Open Toernooi. Zo druk als het tijdens de eredivisiewedstrijden was, zo ogenschijnlijk rustig was het zondag tijdens de finaledag van dat toernooi. Wellicht kwam het door het dikke wolkendek dat de tennisliefhebbers er voor kozen om thuis te blijven.

Afzeggingen

Niet alleen naast de baan was het rustig, ook de inschrijvingen vielen ietwat tegen. ,,Men raakt zo tegen het einde van het seizoen overtennist”, vervolgt Turnhout. ,,Daarnaast hadden we in de hoogste categorieën een aantal afzeggingen vanwege blessures.”

Door die samenloop van omstandigheden waren er in de hoogste categorie (2) bij de mannen slechts twee spelers overgebleven. Nick Broekhof en Koen Heupers waren, ook wanneer de geblesseerden wel hadden gespeeld, als hoogste geplaatst. De kans was dus groot dat beide heren sowieso wel in de finale hadden gestaan.

Sfeer

Ook op de baan lieten Heupers en Broekhof een finalewaardige partij zien. Met name de 17-jarige Broekhof toonde met een aantal verwoestende backhands aan dat hij goed in zijn vel zat. In de eerste set bleef Heupers nog redelijk bij (6-3), maar in de tweede set (6-0) was er van een echte wedstrijd weinig meer over.

Het kon winnaar Broekhof weinig deren dat hij slechts één wedstrijd hoefde te spelen om toernooiwinnaar te worden. ,,Door de sfeer op en rond de baan had ik wel het gevoel dat het echt ergens om ging”, zei Broekhof na afloop. ,,Spelen op een finaledag is altijd bijzonder. Natuurlijk, het was leuker geweest als ik deze week wat vaker had gespeeld, maar m’n blijdschap met de overwinning is er niet minder om.”

Bestormt

De jongeling bestormt momenteel de nationale tennisranglijst en staat inmiddels 150e. Leuk en aardig, maar nog lang niet goed genoeg. Over zijn doelstelling is hij duidelijk: ,,Binnen nu en anderhalf jaar wil ik in de top vijftig staan.”

En daarmee houdt het voor de ambitieuze CIOS-student nog niet op. Broekhof: ,,Als ik in de top-50 sta wil ik internationale toernooien spelen. Waarschijnlijk zal ik in het begin van die toernooien veel gaan verliezen, maar dat maakt me niets uit. Ook daar word ik beter van.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen