Pier K: half miljoen tekort

Bart Boele
Hoofddorp

Pier K krijgt dit jaar de begroting rond door een flinke greep uit de reserves te doen.

Pier K heeft het zwaar. De instelling met gebouwen in Nieuw-Vennep en Hoofddorp, maar activiteiten in meerdere Haarlemmermeerse kernen, is de afgelopen jaren flink door bezuinigingen van provincie en gemeente getroffen. Dit jaar krijgt de instelling weer 324.000 euro minder van de gemeente.

Echt van harte lijkt de subsidiëring ook niet te gaan. Pier K krijgt 79.248 euro minder dan de gevraagde zes miljoen. Het verschil is de indexering. Pier K houdt het er op dat elke euro 1,75 procent minder waard wordt, maar de gemeente gaat uit van 0,4 procent. Pier K heeft een zienswijze ofwel bezwaar ingediend bij de gemeente. Die wil vooralsnog niet meer geld geven. Pas als blijkt dat er hogere prijsstijgingen dan 0,4 procent zijn wil de gemeente naar een oplossing kijken.

Pier K spreekt voor 2014 de reserves aan, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Om na de ingrijpende bezuinigingen van de gemeente cultuur aan zoveel mogelijk Haarlemmermeerders te kunnen aanbieden moet op een andere manier gewerkt worden. Daar heeft de culturele instelling al de nodige stappen voor gezet.

Er wordt gewerkt met minder (vast) personeel. Verder moet een nauwe samenwerking met de andere drie instellingen, die in het Cultuurgebouw van Hoofddorp zijn gevestigd, kostenbesparing opleveren.

Daarnaast worden de activiteiten van Pier K anders ingericht. De energie en het budget voor cultuur op school en kunst in de vrije tijd wordt ’evenwichtiger’ verdeeld. Het grootste deel van de subsidie gaat traditiegetrouw naar ’vrije tijd’, dat kreeg vier keer zoveel als cultuur op school. Pier K verschuift de aandacht richting cultuur op school.

De gevolgen voor kunst in de vrije tijd zijn dat er groepslessen komen en de lessen worden verkort, zodat ze betaalbaar blijven voor cultuurminnende Haarlemmermeerders.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.