Tien jaar protestants pionieren in de Vennepse Vinex

Pionierpredikant Taco Koster in 2011 toen hij begon in Getsewoud.

Scène uit de kerstwandeling van CrossPoint Getsewoud in 2012.

1 / 2
Wessel Mekking
nieuw-vennep

Crosspoint was de tweede locatie van de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) waar de protestantse kerk door vernieuwing en verrassing weer zichtbaar moest worden, vandaar de titel Pioniersplek.

De kerk viert dinsdag haar tienjarig bestaan. Wim Verkerk was aan het begin van deze eeuw een van de initiatiefnemers. Hij kerkte bij de Witte Kerk in het oude dorp, maar vond dat de toen kersverse nieuwbouwwijk Getsewoud, waar hij zelf woonde, zelf een kerk moest hebben.

In september 2003 was het zover. De eerste dienst, die meteen meer dan honderd bezoekers trok, werd gehouden in basisschool De Ark. Al snel groeide CrossPoint daar uit haar jasje. In 2006 verhuisde de kerk naar brede school De Breedenborgh.

Volgens Verkerk is CrossPoint altijd een plek geweest waar wordt geëxperimenteerd en waar de betrokkenen ’out of the box’ denken. Ook voordat de PKN het officieel tot Protestantse Pioniersplek benoemde. Met die benoeming kwam, behalve extra geld, ook ’pionierpredikant’ Taco Koster naar Getsewoud.

Min of meer bekende Nederlanders als sprekers, moderne muziek en veel ruimte voor interactiviteit; het onderscheidt CrossPoint van de gemiddelde protestantse kerk. ,,Een zoektocht naar de relevantie van geloven, Jezus en de Bijbel’’, zeg dominee Koster over ’de eerlijke vragen’ die aan bod komen bij CrossPoint. Ook de kerstwandeling door de wijk, die in 2013 ruim tweeduizend deelnemers trok, past bij het pionieren. Het evenement was, met vele zangers en acteurs, een beetje te vergelijken met het tv-spektakel The Passion.

,,Daarnaast wil CrossPoint steeds meer een beweging zijn van mensen die midden in de samenleving staan en iets goeds delen met anderen. Dat kunnen gesprekken zijn over geloven, zingeving en spiritualiteit’’, vertelt Koster. ,,Maar dat kan ook hulp zijn bij de verwerking van een scheiding. Of een groep van moeders die elkaar opzoeken om het leven van alledag te delen. Of een netwerk van twintigers die regelmatig met elkaar eten en in gesprek zijn over al hun keuzes.’’

Man van het eerste uur Wim Verkerk is nog altijd vrijwilliger bij CrossPoint. Hij is onder meer betrokken bij het kinderwerk en de groep van twintigers. ,,Ook lever ik gevraagd en ongevraagd advies.’’

De diensten trekken tegenwoordig gemiddeld een krappe 150 volwassenen, die ook nog vaak hun zoons en dochters meenemen, vertelt Koster. ,,Kortom, typisch Vinex: veel gezinnen met jonge kinderen. Door de jaren heen komen ook steeds meer tieners naar de diensten. We zien een gestaag stijgende lijn in het aantal bezoekers en belangstellenden.’’

Het lijkt misschien vreemd, maar een eigen kerkgebouw is geen doel of droom van de betrokkenen. ,,Het is op korte termijn niet haalbaar’’, realiseert Koster zich. ,,Mocht in de toekomst een eigen gebouw haalbaar worden, dan zal dat altijd in samenwerking met andere partijen zijn zodat het gebouw zinvol is voor Getsewoud.’’ Ververk: ,,Het gaat niet om een mooi groot gebouw, maar om de mensen.’’

De Zandtovenaar

Om, enigszins verlaat, het tienjarig bestaan te vieren, geeft CrossPoint een cadeau aan de basisschoolleerlingen in Getsewoud. De kinderen van de scholen Merlijn, ’t Venne, Opmaat, De Ark en Bommelstein kunnen dinsdag genieten van een optreden van De Zandtovenaar.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.