Mariakapel Vogelenzang na week ontheiligd: parochie geschokt

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

De parochie van de rooms-katholieke kerk in Vogelenzang is in shock: het pas ingewijde Mariabeeld op de begraafplaats van de kerk is zondagnacht gestolen. De omgeving is afgespeurd, maar het elegante, witte Mariabeeld is in geen velden of wegen te bekennen.

Pastoraal werker Ans Dekker van de parochie is geschokt en boos door de diefstal. De parochie heeft het geld voor het beeld en de bouw van de kapel met moeite bijeengeschraapt en op zondag 14 mei vond de feestelijke inwijding van de kapel plaats.

Aanloop

In de eerste week was er veel aanloop naar de kapel die zich achterin de begraafplaats bij de rooms-katholieke kerk bevindt. Zondagavond bevond het beeld zich nog op de juiste plek, weet Dekker van een bezoeker. De eerste bezoeker van maandag, ’s ochtends om half negen, aanschouwde echter een lege nis.

Het beeld is van steen gemaakt en zat goed vastgekit. ,,Het heeft dus veel moeite gekost om het los te wrikken. Dat is met grof geweld gegaan. Ongelooflijk, dat een of andere idioot dit in zijn hoofd haalt.’’

(Lees hier: Mariabeeld gestolen uit kapel op begraafplaats in Vogelenzang)

Bij het beeld stonden nog twee bloemenvazen, achtergebleven na de inwijding. Een van de bloemenvazen is ook weg, de andere vaas stond er nog. Met dode bloemen. Een collectebus voor geldelijke bijdragen is ook onaangeroerd gebleven. Dekker. ,,Terwijl het geld uit die bus regelmatig wordt gestolen.’’

De parochie heeft zich de nodige moeite getroost om een Mariabeeld te kopen dat past bij de sfeer van de kapel en de begraafplaats. Het beeld werd uiteindelijk gevonden in de Abdij van Egmond. Dekker.

,,We hebben lang rondgekeken voordat we tot aanschaf overgingen. Je kunt nu wel een ander beeld kopen, maar dat is niet hetzelfde. Zoiets luistert heel erg nauw. Het beeld heeft ook geen speciale historische waarde, maar we vonden hem wel erg mooi.’’

Vreugde

Bij een Mariakapel hangt een bepaalde sfeer, waar je vreugde en verdriet kwijt kunt, vervolgt de aangeslagen pastoraal werker. Zij kan er met haar hart en verstand niet bij: hoe haalt iemand het in zijn hoofd om zo’n Mariakapel te ontheiligen?

De bouw van de kapel is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Ruigrokstichting.

De totale kosten van de kapel en het beeld bedroegen 10.000 euro.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.