Minder leegstand kantoren Haarlemmermeer

Herstel kantorenmarkt blijft uit© ANP

Richard Walraven
Haarlemmermeer

De leegstand van kantoorpanden in Haarlemmermeer is in 2015 flink gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. In de polder staat voor 235.000 vierkante meter, ruim zestien procent van de totale kantoorruimte, leeg.

Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff, dat verder vaststelde dat de ’opname’ van kantoorruimte met liefst 89 procent steeg.

Daarmee is de verhuur van kantoorruimte, na de dip van 2013 en 2014, weer op het gemiddelde niveau van de laatste acht jaar. Grote transacties waren de komst van Samsung en SBM Offshore naar Schiphol-Centrum en Asics naar Beukenhorst-Oost.

Ondanks de gestegen vraag naar kantoorruimte daalde de huurprijs ligt. Voor één vierkante meter kantoorruimte wordt in Haarlemmermeer 145 euro neergeteld. De duurste kantoorruimte ligt op Schiphol-Centrum en Beukenhorst-Zuid. De goedkoopste is te vinden in Badhoevedorp en De Hoek-Noord.

Bedrijfsruimte

Minder goed dan de kantorenmarkt doet de verkoop en verhuur van bedrijfsruimte het. De opname van bedrijfsruimte kwam in 2015 uit op 40.000 vierkante meter, een daling van 58 procent ten opzichte van 2014. Het aanbod van bedrijfsruimte steeg juist het afgelopen jaar.

De marktonderzoekers van Zadelhoff verklaren dat door de specifieke vraag naar bedrijfsruimte op Schiphol. Voor de verwerking van luchtvracht is vooral behoefte aan relatief kleine (minder dan 5000 vierkante meter) logistieke distributiecentra. ,,Bedrijfsruimten die niet aan die specifieke eisen voldoen, kunnen weinig belangstelling genieten’’, aldus het onderzoek.

Opvallende, grote nieuwkomers zijn SPS (Schiphol-Zuid), Edge Connect (Schiphol-Rijk), ITG Global Logistics (Schiphol-Zuidoost) en Nederlands Express (Nieuw-Vennep-Zuid).

Banen

Haaks op de verhuur en verkoop van kantoor- en bedrijfsruimte staat de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Het aantal kantoorbanen in Haarlemmermeer (en Schiphol) daalde met 2,6 procent in 2015 naar 32.500. In de industrie nam de werkgelegenheid toe met 3,3 procent tot 77.450 banen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.