Proef Meerlanden met onkruidbestrijding in Hoofddorp

De onkruidverdelgers van Meerlanden werken nu ook op groengas.© PR-foto

Richard Walraven
Hoofddorp

Meerlanden test nieuwe duurzame onkruidbestrijding in Hoofddorp. In de wijk Floriande en de straten Lindholm, Alholm en Bandholm worden straten en stoepen op drie verschillende wijzen behandeld. De manier met het beste rendement wordt mogelijk in 2015 in alle gemeenten die bij Meerlanden zijn aangesloten toegepast.

Een van de manieren is het verbranden van onkruid met hete lucht. Eerder gebeurde dat met lpg als brandstof, maar de machines zijn (in samenwerking met loonbedrijf Roodenburg uit Weteringbrug en HOAF uit Oldenzaal) aangepast voor het gebruik van groengas. Dat gas is gewonnen uit gft-afval dat door Meerlanden is ingezameld. Volgens Meerlanden is het gebruik van groengas ’uniek’.

De tweede manier van verdelgen is met behulp van stoom. De derde een combinatie van stoom en hete lucht. De proef duurt tot en met september. ,,Omdat de wijken in Hoofddorp goed vergelijkbaar zijn qua omstandigheden kunnen we goed zien wat het beste werkt’’, aldus Meerlanden. Een andere proef in Heemstede met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel wordt ook uitgebreid met het gebruik van hete lucht en/of stoom. ,,Omdat alleen het gebruik van het bestrijdingsmiddel niet effectief genoeg is gebleken. In 2015 wordt het gebruik van milieubelastende bestrijdingsmiddelen mogelijk verboden.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.