’Paarden voelen jouw stemming goed aan’

Paardrijden onder leiding van Nora bij De Zonneruiters.© Foto United Photos/Samira Uddin

Paul Lips
Haarlem

Veel dochters en moeders tijdens de open dag van stadsmanege Bosch en Vaart, waar bij De Zonneruiters van alles te doen was zondagmiddag. Ponyklasjes voor kinderen, een rondje-stappen op een pony en aansluitend paardenkoekjes-versieren.

Manege Bosch en Vaart ligt in de gelijknamige wijk, ingeklemd tussen de Leidsevaart en lyceum Sancta Maria, om precies te zijn aan de Van der Duyn van Maasdamstraat. Een prachtig plekje waar de paarden vrijwel altijd buiten staan, legt Renske uit, die lesgeeft op de dins- en woensdagen. Deze zondag mogen kinderen tegen een klein bedrag een ritje maken op een paard, maar juist de ponyklas-aan-de-grond is minstens zo leerzaam. ,,Het gaat er om dat je de paardentaal leert kennen’’, legt Renske uit. ,,Je kunt veel leren van hoe paarden zich gedragen in een kudde. Gillen of hard heen en weer rennen, daar houden ze niet van.’’ Ondertussen mag de kleine Jana het paard Floris rondjes laten lopen. Ook mag ze Floris een klein sprongetje over een hindernis laten doen. ,,Prrrrft’’, doet Floris, ongeveer net zoals wij mensen doen als we het heel warm hebben. We noemen dat briesen.

Gevraagd naar het favoriete paard van Renske moet ze even nadenken. ,,Ik vind ze allemaal leuk, maar Spooky vind ik wel echt een dame hoor. Het is een Konik-paard, zoals je die ook bij de Oostvaarderplassen kunt zien.’’ Verderop loopt instructeur Nora met Juul op de ruin ’Yljon’, een zogeheten Fjord, paarden die veel voorkomen in Noorwegen. ,,We stellen wel bepaalde eisen aan de kinderen die een ritje willen maken. Ze moeten bijvoorbeeld een helm op, ter bescherming. En ze moeten laarzen aan, want open slippers zijn te gevaarlijk. Als je de hoef van een paard op je voet krijgt ben je niet blij.’’ Nora: ,,Spooky vind ik heel leuk, maar Floris is ook een fijn paard. Die komt altijd heel nieuwsgierig naar je toe. Het is wel van belang dat je leert hoe jij op paarden moet reageren. Het zijn net mensen, maar ze praten inderdaad met hun lichaam. Als jij gestrest bent dan reageren ze daar op. Als jij verdrietig bent dan troosten ze je door hun hoofd tegen jouw hoofd te duwen.’’

Daar komen moeder Marlene en haar dochters Olivia, Dolores, Eleonore en Valerie. Een ritje maken, dat willen de dochters wel. En misschien daarna op paardrijles.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.