IJmuidens buurtvarken heeft 465 volgers [video]


Varken Darcy van Whera Does is een bekende in de buurt.

Varken Darcy van Whera Does is een bekende in de buurt. © Foto United Photos/Paul Vreeker

Evelien Engele
IJmuiden

Een apart gezicht is het om de IJmuidense Whera Does met haar varken over straat te zien gaan. De buurt is er inmiddels wel aan gewend, sterker nog: varken Darcy kan op haar Facebookpagina maar liefst rekenen op 465 volgers.

Een ongevraagd cadeautje was Darcy toen Whera het Göttinger hangbuikzwijn tweeënhalf jaar geleden kreeg.

,,Als kind had ik een varkentje en later riep ik altijd: ooit komt er weer een. Mijn dochter vierde haar verjaardag en ik kreeg toen spontaan een varken. In eerste instantie dacht ik: ze moet maar weer weg. Maar later wilde ik het toch de tijd geven.’’

Nu, ruim twee jaar later, is haar huishouden volledig aangepast op het minivarken. Hoewel mini... met negentig kilo is Darcy tot een flinke verschijning uitgegroeid. Onder de trap heeft Darcy haar slaapplek en buiten een eigen dagverblijf.

,,Overal waar eten in zit, zit kinderslot op. Het is net een peuter. Elke dag gaat ze weer op onderzoek uit en moet ik herhalen wat er wel en niet mag. Mooie spullen staan veilig opgeborgen en de laminaatvloer die ze er plank voor plank met haar neus heeft uitgewipt, is ondertussen vernieuwd.”

Op de kattenbak past ze al lang niet meer, dus doet Whera een paar keer daags een rondje met haar. Aanlijnen is niet nodig, zo demonstreert de varkenshoudster. Tevreden knorrend en met zwiepende staart volgt hij zijn bazin over de Tussenbeeksweg.

Om aan alle varkensbehoeften te voldoen, laadt ze Darcy eens in de zoveel tijd in de auto in voor een uitje naar Spaarnwoude waar ze lekker in het zand en water kan rollen. Een modderbad maakt Whera zelf in een kinderbadje op straat. Met de tropische temperaturen van deze week smeert ze de roze huid in met zonnebrandfactor vijftig.

,,Een varken is schattig, maar bewerkelijk”, concludeert Whera. Nadrukkelijk wil ze mensen waarschuwen zich goed in te lezen voordat een varken wordt aangeschaft óf cadeau gegeven. ,,Negen van de tien mensen krijgt een varken en weet niet wat hem overkomt.''

Moeilijker

Ze legt het boek ’Het grote kleine varkenshandboek’ op tafel en kan het iedereen aanbevelen: ,,Lees je in en bezoek eens iemand met een varken in huis. Dan zie je dat er tien keer meer komt kijken dan bij een hond. Je kunt een varken opvoeden, maar dat is moeilijker dan bij een hond.”

Of Darcy het goed heeft in het huis aan de Tussenbeeksweg, daar is geen twijfel over mogelijk. ,,Ik doe er alles aan om Darcy zoveel mogelijk varken te laten zijn. Ook zorg ik voor acute opvang van varkens die niet lekker bij iemand aarden om dan op zoek te gaan naar een nieuw huis.”

Geen officiële opvang, maar een die mensen via via weten te vinden. Met dank aan de populaire Facebookpagina van het varken die in haar volledigheid de koninklijke naam ’Darcy Nann Henry de 1e’ draagt.

Darcy is een lokale bekendheid aan het worden en de buurt omarmt het dier. ,,’s Morgens zorg ik er voor dat Darcy buiten is voordat de kinderen om kwart over acht naar school gaan. Is ze nog binnen, dan worden buurtkinderen ongerust: waar is Darcy? Ze hoort er bij.”

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.