Er zit muziek in die lamp!

Peter Lodewijks

Hybride is in. Eén ding dat verschillende dingen kan. Een stopcontact dat ook de kabel-tv doorgeeft. Een tv waarmee je kunt internetten. De nieuwste hybride is een lamp die muziek maakt, of een speaker die licht geeft, zo u wilt.

Het is best intrigerend deze uitvinding van Airing, die vraagt om een nadere bestudering. We krijgen er een opgestuurd in een goed beschermde doos, er wordt immers nog weleens gegooid met pakjes. En dat vindt een lamp niet prettig. Maar hij is heel overgekomen en blijkt er ook helemaal niet zo kwetsbaar uit te zien. Het voelt als een stevige drinkbeker, maar dan met een schroefdraad aan de onderkant. Dat is dan ook het enige onderdeel dat aan een lamp doet denken. Airing noemt de Air05 een '2-in-1 draadloze bluetooth speaker en led lamp'. Voor een lamp is hij vrij fors (13 cm hoog) en zwaar, voor een speaker is hij klein en licht.

Eerst eens kijken wat er verder nog allemaal in de doos zit. We komen een kleine afstandsbediening (met batterijen) tegen en een handleiding in het Engels. Het wijst zich echter allemaal vanzelf. De lamp, dat is duidelijk, die schroef je ergens in een fitting en dan is het een kwestie van hem opzoeken met bluetooth op de iPhone of een ander bluetooth apparaat. Binnen een mum van tijd hebben ze elkaar gevonden en lijkt het te klikken. De Quick start guide maakt duidelijk wat we met de afstandsbediening kunnen doen. Hij werkt als dimmer voor het volume en het licht en tevens als aan/uit knop voor het licht. We kunnen er ook de muziek mee op pauze zetten en naar het volgende of vorige nummer zappen.

Vanuit een luie stoel, die binnen een straal van tien meter vanaf de lamp moet staan, sturen we een muziekje naar de Air05. En warempel, het werkt, wat leven we toch in een mooie tijd! Draadloze klanken vullen de kamer en het klinkt niet onaardig. De lamp kan een best volume opzetten, maar dat is niet nodig om het goed te kunnen beluisteren. Het is te vergelijken met een goede kwaliteit transistorradio, je mist wel wat diepte in het geluid. Maar dat hadden we ook wel verwacht. Waar haal je immers bassen vandaan in een staande schemerlamp?

Terwijl de muziek vrolijk klinkt, gaan we met de lamp aan de gang. De lichtopbrengst van deze muzikale ledlamp is 500 lumen, vermeldt de doos. Lumen, wat zijn dat? Vroeger in de goeie oude gloeilampentijd hadden we het over Watt, maar dat is uit.

Genoeg lumen

Op internet vind ik een tabelletje, dat uitlegt dat een 5 Watt ledlamp zoals deze 500 lumen levert, hetgeen overeenkomt met een gloeilamp van 50 Watt. Nou ja, het zal wel. Feit is dat de afstandsbediening een aardige hoeveelheid vrij wit licht door de kamer laat schijnen, maar dat is dus dimbaar.

Al met al een aardig ding, die muzikale lamp, maar wat kunnen we ermee? De hifi-stereo vervangen door twee van die lampen lijkt geen optie. Wel interessant is de Air05 (79,95 euro) bijvoorbeeld in een hotelkamer. De bezoeker kan dan tijdens zijn verblijf zijn eigen muziek afspelen. Maar ook thuis in keuken, wc of slaapkamer kan de muzieklamp goed van pas komen. Of in de wachtkamer bij de tandarts of in klaslokalen. Groot voordeel is natuurlijk dat hij als geluidsbox geen enkele ruimte inneemt en draadloos is. Met een levensduur van 50.000 branduren gaat de lamp wel tien jaar mee en hij verbruikt weinig stroom.

www.airing.nl, www.pst.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.