Stoplicht en versmalling bussluis Floriande blijven

Wessel Mekking

Als de bussluis in de Waddenweg-Deltaweg in de toekomst openblijft voor het autoverkeer, worden de verkeerslichten en versmalling niet verwijderd. Momenteel is de sluis in de Floriande bij wijze van proef 24 uur per dag geopend.

Voor november was de bussluis in de avond- en ochtendspits, doordeweeks tussen 7 en 9 uur en 16 en 18 uur, gesloten voor het verkeer. Op aandringen van de gemeenteraad wordt momenteel een proef gedaan met de 24-uursopenstelling.

Na een tussentijdse evaluatie ziet de gemeente geen reden de proefopenstelling te staken. Voor de evaluatie is de hoeveelheid verkeer op verschillende wegvakken in de omgeving gemeten. Het aantal voertuigen bij de bussluis zelf is gestegen van 4.800 naar 7.000 per etmaal. Om daar een ’goed leefklimaat’ te garanderen, handhaaft de gemeente de versmalling en doseerlichten. Voordeel hiervan is ook dat de hoeveelheid verkeer op Leenderbos wordt beperkt.

Op die weg is het, bij de Kruisweg (N201) en de IJweg, drukker geworden. De gemeente noemt de toename van het verkeer op Leenderbos ’niet relevant’. Op de IJweg is het iets minder druk geworden.

Of de bussluis na de proef openblijft, hangt onder meer af van het draagvlak onder bewoners, ondernemers en scholen. Wijkraad Floriande en drie basisscholen in de wijk zijn goed te spreken over de openstelling. Wijkraad Overbos is minder tevreden, omdat volgens de bewonersorganisatie op Leenderbos wachtrijen ontstaan die Ravensbos blokkeren.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.