Weinig bijval voor nieuwe Vomar in Heemstede

Huidige Vomar in Heemstede.© Foto Sjaak Smakman

Sjaak Smakman
Heemstede

De winkeliers op de Raadhuisstraat-Binnenweg in Heemstede zitten niet te wachten op een grote nieuwe supermarkt en ook een verhuizing van de Vomar naar de locatie Eikenlaan kan niet op veel bijval rekenen, zo blijkt uit een enquête die dde oppositiepartijen HBB, GroenLinks en PvdA hebben gehouden onder alle winkeliers op de winkelstraat. De winkeliers willen wél graag meer parkeerplaatsen en zien het liefst gratis parkeren met een maximale tijdsduur.

De komende maand moet de politiek een besluit nemen over een uitgebreid pakket maatregelen voor de winkelgebieden en moet er een concreet plan liggen voor de nieuwe Vomar. Omdat de komst van de nieuwe supermarkt politiek omstreden is, is dat onderdeel uit het pakket voor de winkelgebieden gehaald.

Om nu eens duidelijk te krijgen wat alle winkeliers nu eigenlijk vinden van de plannen, besloten de drie oppositiepartijen alle bijna tweehonderd winkeliers te benaderen met een enquête. Iets meer dan de helft stuurde de vragenlijst ingevuld terug, aangevuld met in totaal honderden opmerkingen daarbij.

Goede weg

HBB-fractievoorzitter Annelies van de Have is blij met het resultaat: ,,We praten als gemeente wel met de WCH, maar als partijen wilden we graag eens met alle winkeliers in gesprek. Dat is op deze manier gelukt.’’

Een belangrijke conclusie die ze trekt is dat de gemeente met het pakket maatregelen ook volgens de winkeliers op de goede weg is. De gemeente wil het winkelen meer een ’beleving’ maken door meer groen in de winkelstraat te brengen en flink meer ruimte te geven voor horeca.

In totaal vindt bijna de helft van de winkeliers dat er wel horeca genoeg is, al zijn de reacties verschillend al naar gelang de plek van de winkels. Op de Raadhuisstraat zien de winkeliers er niets in omdat daar weinig ruimte is.

Op het zuidelijke deel en middendeel van de Binnenweg geldt dat daar al behoorlijk wat horeca is. Met name de zittende horecaondernemers vinden - niet verbazingwekkend - dat er wel genoeg horeca is.

Binnendoor

De winkeliers op het noordelijke deel zien graag meer horeca komen zodat er meer mensen komen en daar vervolgens ook wat langer blijven zitten. Dat wordt lastig, weet Van der Have. Er zijn wel plannen voor de Binnendoor, maar de gemeente heeft beperkte middelen. ,,Als je daar zelf panden gaat opkopen om daar wat te maken, praat je meteen over heel veel geld.’’

De drie oppositiepartijen zijn fel tegen de grote nieuwe Vomar en vinden daar wel wat steun voor in de enquête. De meeste winkeliers verwachten daar weinig bij te winnen en bijna de helft ziet de Vomar liever op de huidige plek blijven.

Dat geldt uiteraard vooral voor de winkeliers op de noordelijke Binnenweg. Driekwart van de ondernemers ziet ook geen behoefte aan meer supermarktruimte. ,,Het heeft ons verbaasd dat er maar zo weinig behoefte aan is’’, aldus Van der Have.

Parkeerschijf

Het vraagstuk van parkeren en parkeerruimte levert weinig verrassingen op: hoe meer parkeerruimte hoe beter en gratis parkeren met een parkeerschijf is veruit het populairst onder de winkeliers. Het college is het huidige betaald parkeren nog aan het bekijken, maar de huidige 1,50 euro per uur is niet buitensporig veel vergeleken met de tarieven elders in de regio en levert de gemeentekas jaarlijks 4,5 ton op. Parkeren op bepaalde uren of dagen goedkoper of gratis maken wordt nu onderzocht, de raad moet daarna een keuze maken of en hoeveel geld die daarvoor over heeft.

Veiligheid

Het heikele punt van de veiligheid van fietsers en voetgangers op de Binnenweg is bewust niet in de enquête opgenomen. Het college wil het fietspad wat duidelijker markeren en tien centimeter breder maken. Verder komen er een paar zebrapaden, onder maar bij de Dekamarkt, maar dat is het dan ook wel.

Van der Have: ,,Wij zien ook dat er bijna geen ruimte op de weg is om echt wat te doen. Je zou dan de hele inrichting op de schop moeten gaan nemen, maar daar hebben we een paar jaar geleden al heel veel geld in gestopt.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.