Raad Bloemendaal wil debat over Gezina van der Molen

Gezina van der Molen als 13-jarige© Archieffoto

Margot Klompmaker
bloemendaal

De gemeenteraad van Bloemendaal wil een debat over het besluit van het college van B en W om geen straat naar Gezina van der Molen te vernoemen.  De raad nam geen genoegen met de uitleg van wethouder Marjolein de Rooij, die de straatnamen in haar portefeuille heeft. De zaak komt op de agenda van de commissie bestuur en middelen van 11 december.

Op initiatief van een aantal pleitbezorgers van Van der Molen was het idee ontstaan om een straat naar haar te vernoemen in het nieuwbouwwijkje Haringbuys in Aerdenhout. Joodse organisaties hebben daar bezwaar tegen aangetekend.

Gezina van der Molen was verzetsvrouw en heeft tijdens de oorlog Joodse kinderen gered. De Joodse organisaties vinden dat Van der Molen dit primair heeft gedaan vanuit het idee hen voor het christelijk geloof te willen winnen. Dat heeft volgens de organisaties geleid ’tot veel verdriet’.

Intrekken

Volgens De Rooij heeft burgemeester Nederveen in het vorige college met voor- en tegenstanders gesproken en informatie ingewonnen over de toekenning van de belangrijke Yad Vashem-onderscheiding aan Gezina van der Molen door de staat Israël. Wethouder De Rooij heeft zich na haar benoeming in april ook in de zaak verdiept.

De conclusie van het college was om het plan voor een Gezina van der Molenlaan in te trekken. Volgens De Rooij moet een straatnaam functioneel, neutraal en niet omstreden zijn. Met het wel of niet fout handelen van Van der Molen heeft het besluit niets te maken, benadrukte De Rooij.

Verdriet

,,Het feit dat mensen daadwerkelijk verdriet hebben over het feit dat er een Gezina van der Molenlaan komt heeft voor ons de doorslag gegeven. De naam moet gedragen worden door een brede groep omwonenden. Ons is gebleken dat de vernoeming pijn oproept bij een deel van de inwoners van deze gemeente.”

Dat laatste was een nieuw gegeven voor de raadsleden en bracht de PvdA tot de opmerking ’’dat er wellicht dan ook mensen in deze gemeente verdriet hebben over het intrekken van de naamgeving.’’ Kortom: de gang van zaken was voor de raad aanleiding om over de zaak uitgebreid te discussiëren in de eerstvolgende commissie.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.