Tweede restaurant voor Pim Serné

De glazen wijnkubus is de blikvanger in de nieuwe zaak van Pim Serné.© foto UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS

Judy Nihof
Haarlem

Nee, het beangstigt de Haarlemse horecaondernemer Pim Serné (30) totaal niet dat eerdere restaurants strandden op de plek in de Damstraat waar hij zijn nieuwe Italiaanse restaurant Diga heeft geopend. ,,Ik zie het als een kans.’’

Het is niet voor niks dat Serné alles wat nog herinnerde aan Pasti di Mamma en het latere Moretti’s uit zijn zaak heeft verwijderd. De rigoreuze verbouwing duurde ruim twee maanden. ,,Alles moest eruit, zodat niemand ons nog associeert met restaurants die geen al te beste naam hadden.’’

Het resultaat mag er zijn. Serné heeft niet beknibbeld op het interieur, dat klasse uitstraalt. Blikvangers zijn de patchworktegels in verschillende zachte kleuren, een Italiaans ontwerp. Ook de inloop-wijnkast, een kubus van glas, is een plaatje. Serné zag zoiets ooit in Portugal. Gasten die dat willen kunnen er zelf wijn uitzoeken.

Hotel

Serné heeft samenwerking gezocht met het naastgelegen Amrâth Hotel Frans Hals. In de muur tussen het hotel en het restaurant is een glazen deur gemaakt, zodat de hotelgasten niet eerst naar buiten hoeven als ze bij Diga willen lunchen of dineren. ,,We profiteren van elkaar’’, zegt Serné. Amrâth heeft 82 kamers en loopt als een trein. ,,Wij doen ook de roomservice voor het hotel’’, aldus de ondernemer.

Serné, al acht jaar eigenaar van brasserie Parels even verderop aan de Oude Groenmarkt, heeft twee jaar gezocht naar een pand voor een tweede restaurant. Zijn zoektocht bleef beperkt tot de omgeving van de Grote Markt. ,,Rondom de kerk is het gewoon zo verschrikkelijk druk. De loop zit er in dit gebied voldoende in.’’

Keuken, bediening, ambiance, alles moest kloppen in zijn tweede restaurant, anders wilde Serné er niet aan beginnen. Zijn motto: ,,Of we doen het niet, of we doen het heel erg goed.’’

Een Italiaans restaurant moest het worden, dat stond vast voor de Haarlemmer die dol is op Italiaans eten en Italiaanse wijnen.

Diga is zeven dagen per week open voor lunch en diner. Ook voor alleen een wijntje of een kop koffie kunnen gasten er terecht. ,,De ruimte voorin het restaurant leent zich daar goed voor. Het is echt niet zo dat er overal gegeten moet worden.’’ Helemaal achterin het restaurant is een ruimte die gebruikt kan worden voor besloten etentjes en vergaderingen.

De menukaart oogt overzichtelijk. Antipasti (hapjes, salades en soep) kosten 8 euro, pasta’s 12 euro, hoofdgerechten 16 euro, desserts zijn 7 euro. Bij Diga kun je volgens Serné lekker en gezond eten. ,,We doen veel met groenten.’’

Broer

Serné is sinds de opening van Diga, afgelopen donderdag, voornamelijk nog in zijn nieuwe restaurant te vinden. Parels kan hij naar eigen zeggen met een gerust hart overlaten aan de bedrijfsleider die er al heel lang werkt. ,,Hem zie ik als een broer. We kunnen met elkaar lezen en schrijven. Het is wel makkelijk dat Diga zo dicht bij Parels zit. Je loopt zo even heen en weer.’’

Een tweede zaak erbij is leuk, maar een heel imperium hoeft voor Serné niet. ,,Zeg nooit nooit. Maar ik denk dat ik aan Parels en Diga mijn handen wel vol heb.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.