Biefstuk zonder Bordeaux

Kees van der Linden

Ik drink al jaren meer dan het Voedingscentrum aanbeveelt. Vandaar dat ik zoek naar een manier om de alcoholconsumptie in te dammen. Schrijver Maarten ’t Hart, die ook moeite heeft zijn inname te disciplineren, haalt met opzet alleen smerige wijn in huis, maar daar moet je gereformeerd voor wezen om je zelf zo dwars te kunnen zitten.

Maar wat ik ook probeer, ik ben nog steeds regelmatig wat onvast ter been en - lastig als de telefoon opeens gaat - niet zelden kan mijn tong mijn woorden niet bijhouden.

Drie weken terug viel het kwartje: ik krijg dat drankgebruik nooit onder de knie. Wijndrinken is gewoon te lekker. Ooit zat ik op anderhalf pakje sigaretten per dag en de enige remedie bleek uiteindelijk: radicaal stoppen. Vandaar dat ik ook met alcohol ben gestopt.

Eerst de zegeningen. De weegschaal is al twee kilo naar beneden geschoten en ik snurk niet meer. Ik voel me fitter en mijn bloeddruk - al tijden te hoog - heeft nu een waarde waar een jonge maagd nog jaloers op kan zijn.

De nadelen. Maltbier is geen zuipen, cola gaat vervelen, mineraalwater is laf. Niets smaakt lekkerder bij een biefstuk dan een glas Bordeaux. Zijn er alternatieven?

Het antwoord is: nee. Voor een sigaret bestaat ook geen alternatief. Tanden op elkaar, over een paar maanden taal ik er niet meer naar.

Meer nieuws uit Haarlem

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.