Oud en knoestig

Hein Flach

Op een regenachtige namiddag betreden we het landgoed, benieuwd naar wat waar is van de verhalen over een slachting onder oude beuken.

Toen dat plaatsvond, lagen wij te luieren op Spaanse stranden en zwommen in de Atlantische oceaan, onwetend van de gruwelen die Holland teisterden in de vorm van een ’superstorm’.

Wat we nu aantreffen tart iedere beschrijving. Kapitale bomen, met metersdikke stammen, zijn geknakt als luciferhoutjes of simpelweg omgewaaid omdat ze onvoldoende diep wortelden. In hun val hebben ze talloze soortgenoten meegesleurd. Wat een chaos. Je realiseert je opeens hoe kwetsbaar zo’n oud bos, statig en knoestig, eigenlijk is.

Gaat er één woudreus tegen de vlakte, dan gaan ze allemaal. In die zin lijkt zo’n een oud bos wel wat op een tandeloos voetbalelftal, waarvan de leiding vergat op tijd iets aan verjonging te doen; men leunde te lang op ’zekerheden’. Of dramatischer, een bejaardenhuis zonder airco met een vreselijke hittegolf in aantocht.

Wat ik me afvraag bij dit seniorenbos: zou er een beheerplan zijn?

Heeft iemand ooit over de toekomst nagedacht? V

ermoedelijk niet, want nergens staan jonge beuken tussen de oude exemplaren om voor wat evenwicht te zorgen. Bij de volgende storm, zo valt te vrezen, zal ook de rest van die ouwe getrouwen voor de bijl gaan.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.