’Echte helden dragen geen cape’

Een 53-jarige vrouw uit Den Haag raakte woensdagavond met haar auto te water langs de A5.© Foto EVL/Chris Soellaart

Wessel Mekking
Haarlemmermeer

De politie heeft veel lof geoogst voor een reddingsactie woensdagavond na een ongeluk op de A5. Een politieagent redde daar het leven van een 53-jarige Haagse die met haar auto te water was geraakt.

Onder het kopje ’nat pak’ plaatste de betreffende agent zijn relaas op de facebookpagina van de politie Haarlemmermeer. Hij schrijft hoe hij werd opgeroepen voor een aanrijding op de A5 rond 22.30 uur.

,,Ter plaatse lijkt alles rustig. Ambulancepersoneel heeft zicht ontfermd over de bestuurster van een van de voertuigen.’’ De agenten zagen maar twee auto’s, terwijl de melding sprak over drie voertuigen. Ze reden daarop naar de naastgelegen sloot, waar ze met een zaklamp zochten. ,,In eerste instantie treffen wij niets aan.’’

,,In het het pikkedonker op honderdvijftig tot tweehonderd meter afstand denken wij toch iets te zien. Het zekere voor het onzekere nemende toch met een licht een sprint in die richting. Na honderd meter begint het object duidelijker te worden en zien wij een auto op zijn kop in het donkere water liggen. De auto ligt zo diep dat inzittenden onmogelijk adem kunnen halen. De deuren zijn nog dicht...’’

Modder

De agent besluit het water in te duiken. ,,Tijdens mijn duikvlucht het water in hoor ik nog net ’u gaat niet het water in!’ uit mijn portofoon komen. Ik zak direct tot voorbij mijn navel de modder en drek in. Ik kan bij de deur van de passagier komen en begin te trekken. Er is veel kracht voor nodig, maar dat beetje extra krijg ik door een stem die uit de auto komt. Ik krijg de deur open en zie in het donker een persoon, een vrouw, die de doodsangst in haar ogen heeft. Het laagje lucht tussen het water en de vloer van de auto wordt steeds kleiner, maar heeft haar in leven gehouden tot wij bij haar waren’’, schrijft de politieagent.

,,Ik praat de vrouw de auto uit en hoor haar roepen dat ze heel bang was. Bang dat we haar niet zouden zien. Bang dat ze de auto niet meer uit kon komen. Bang... Ik weet haar naar mijn maatje te praten. En we helpen haar de kant op te klimmen die een meter of anderhalf omhoog gaat. De ambulancebroeder geeft mij zijn hand om mij omhoog te helpen. Hij staat in de modder naast mij! En ook hij heeft een nat pak, net als ik’’, besluit de agent.

De post op facebook krijgt honderden reacties. De betrokken agent wordt ’held’ genoemd en de politie ’toppertjes’ en ’kanjers’. ,,Echte helden dragen geen cape’’, schrijft iemand.

Toch is het de politie niet om de open doekjes te doen, vertelt een woordvoerster. De socialmedia-accounts worden deels ingezet om inzicht te geven in het dagelijks leven van de agenten. ,,Dat we niet alleen boeven vangen.’’ Daarnaast zet de politie op twitter en facebook ook vaak getuigenoproepen. Ook is ’verbinding met de burger’ een van de oogmerken. De socialmediateams van de basisteams, waaronder die van Haarlemmermeer, bepalen grotendeels zelf wat ze plaatsen.

De verwondingen van de automobilistes die bij de aanrijding op de A5 betrokken waren, behalve de Haagse een 34-jarige Leidse, vallen mee. ,,Ze hebben geen zwaar letsel opgelopen’’, aldus de politiewoordvoerster.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.