Illegalen slapen nacht onder kerk in Hoofddorp

Een van de wandelaars bij een eerdere demonstratie voor het detentiecentrum in Schiphol. Foto Manette Ingenegeren

Een van de wandelaars bij een eerdere demonstratie voor het detentiecentrum in Schiphol. Foto Manette Ingenegeren

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Met hun mars van de hoofdstad naar de regeringsstad willen illegalen deze week duidelijk maken dat het tijd is voor een oplossing. Ze kunnen toch niet eeuwig tussen gemeenten en rijk heen en weer worden geschoven. Van dinsdagmiddag tot woensdagochtend zijn ze in Haarlemmermeer.

Om kwart voor drie worden de twintig tot dertig verwacht bij het detentiecentrum op Schiphol. Daar eten ze een kop soep en is er een demonstratie, ook uit solidariteit met mensen die op hun uitzetting wachten.

Rond half vijf loopt de groep door naar de Joannes de Doperkerk aan de Kruisweg in Hoofddorp. Daar worden ze om kwart voor zeven verwacht. Om zeven uur is er een maaltijd en om acht uur volgt een bijeenkomst in de kerk, waar iedereen van harte welkom is. Deelnemers vertellen daar over hun protest tegen een regering die uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen zonder documenten weigert te (laten) voorzien van voedsel, kleding en onderdak.

Kerken

Het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa oordeelde vorige week dat die daar wel recht op hebben. En op 20 oktober praat de Tweede Kamer daarover.

De zaak was aangespannen door de Protestantse kerk in Nederland (PKN). Geesje Werkman van de PKN zal op de bijeenkomst spreken. Ook de advocaat die haar bijstond, is van de partij. Evenals woordvoerders van het bisdom, Vluchtelingenwerk Noord-Holland West en het overleg van tachtig gemeenten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Ook zingen de koren Morrend Volk en Odysssee. Fotografe Manette Ingenegeren, die de groep uit de Vluchtkerk al vanaf het begin volgt, vertelt over haar expositie die sinds zaterdag in de kerk te zien is. De groep slaapt in Het Fundament onder de kerk en loopt woensdagochtend verder via de Immigratie- en Naturalisatiedienst bij het station.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.