Dorpsvereniging Vijfhuizen teleurgesteld over grootte vluchtelingenopvang

Drukte tijdens een bijeenkomst over de vluchtelingenopvang in Vijfhuizen

Wessel Mekking
vijfhuizen

De dorpsvereniging van Vijfhuizen (VDV) is teleurgesteld dat B en W bij hun plan blijven voor een opvang voor driehonderd en later mogelijk vierhonderd vluchtelingen. Het bestuur stelt in een reactie dat daarmee ’niet voldoende recht wordt gedaan aan de gevoelens van de inwoners’.

In het dorp is draagvlak voor een opvang voor zo’n tweehonderd vluchtelingen, concludeerde de vereniging eerder uit twee bewonersbijeenkomsten en een raadpleging onder haar leden. Medio oktober stuurde de VDV hen een brief met de vraag te reageren als ze vragen of een mening over de vluchtelingopvang hebben. Van de 1384 huishoudens, gaven 179 een reactie. Ongeveer tachtig procent van de Vijfhuizenaren is lid van de VDV. Ook een andere enquête leverde het beeld op dat een groot deel van de bewoners vierhonderd vluchtelingen te veel vindt.

Voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is vierhonderd het minimum. B en W willen beginnen met driehonderd vluchtelingen en als het goed gaat dat aantal ophogen naar vierhonderd.

Toch is VDV-voorzitter Cok de Ruijter geen boos man. Wel had hij gehoopt op een andere ’tussenoplossing’. En misschien had de gemeente met een financiële bijdrage wel kunnen zorgen dat het COA een kleinere opvang kan neerzetten op het terrein van Expo Haarlemmermeer, opperde hij.

Ondanks haar teleurstelling gooit de VDV niet de kont tegen de krib. De dorpvereniging zet zich in voor een ’goede opvang van vluchtelingen die in balans is met de belangen van de Vijfhuizenaren’. Zo blijft een bestuurslid van de VDV deel uitmaken van de begeleidingscommissie. De dorpsvereniging, die onder voorwaarden op termijn driehonderd vluchtelingen wel zag zitten, legt zich neer bij een opvang voor vierhonderd vluchtelingen.

VDV-secretaris Ton Overgaag heeft goede hoop dat met de andere wensen van de Vijfhuizenaren meer rekening wordt gehouden. Zo wil de vereniging dat de vluchtelingen straks niet via de Geniedijk naar het dorp lopen. Ook verzekert Overgaag dat zijn dorpsgenoten straks een speciaal nummer kunnen bellen bij incidenten. Volgens de secretaris hebben zich al Vijfhuizenaren gemeld om vrijwilligerswerk te doen voor de vluchtelingen, zoals het geven van taallessen of helpen bij activiteiten. Mogelijk gaat de opvang al voor de kerst open.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.