Haarlemse band Chef’Special geniet in Madison Square Garden

Chef'Special speelde op 10 en 11 augustus voor een vol Madison Square Garden in New York. © Foto Michael-Rex Carbonell

Maarten Claus
New York

De Haarlemse band Chef’Special speelde deze week twee keer in Madison Square Garden in New York. Een bijzondere ervaring.

De twee optredens waren de laatste als voorprogramma van een mega-tour van Twenty One Pilots, een van de populairste Amerikaanse bands op dit moment.

Zevenenveertig (!) optredens in de grootste zalen van Amerika, met prachtige locaties als Red Rocks in Colorado. Toch wordt Madison Square Garden als het belangrijkste van het belangrijkste gezien. Heilige grond, waar alleen de grootsten hun kunsten vertonen, zowel op muzikaal, sport- als politiek gebied. Dit is de thuisbasis van basketbalteam The New York Knicks.

Hier wordt - met veel show- Amerikaans geworsteld, hier hielden nieuwe presidenten hun inwijdingsspeech en hier stond Billy Joel al 78 keer. Chef’Special staat na deze week op twee, Golden Earring speelde hier in ’74 vier keer, als voorprogramma van The Who. De dj’s Hardwell en Armin van Buuren stonden er recent nog.

Fanatiek

Een voorprogramma van Twenty One Pilots staat nooit voor een halflege zaal te spelen. Hun fans zijn soms angstaanjagend fanatiek. De rij voor de ingang is vroeg in de middag honderden meters lang. En zodra de deuren opengaan is het rennen voor de beste plekken.

Oorverdovend

Als Chef’Special het podium opkomt is het gegil al hard, maar zodra zanger Joshua ‘Twenty One Pilots’ noemt wordt het oorverdovend. De band opent met Amigo, een nieuw nummer met een ijzersterke hook, waar het publiek gretig op reageert. De New Yorkers staat, net als Haarlemmers in Nederland, bekend als een stug publiek, maar daar is vanavond helemaal niets van te merken.

De show van Twenty One Pilots zelf is eindeloos spectaculair. Met goocheltrucs, lichtshows en videobeelden waar je alleen maar met open mond naar kunt kijken.

Met ook nog een bijzonder moment voor Chef’Special. De band komt nog een keer het podium op, samen met Mutemath, het tweede voorprogramma. De drie groepen spelen verschillende covers, waaronder Jump van Kris Kross. Waarbij zanger Joshua zijn breakdance moves laat zien, wat ook weer luid gegil tot gevolg heeft.

De Haarlemse band is bezig met een ongelooflijk groot avontuur en het plafond is nog altijd niet in zicht. Zoals in Nederland altijd aan het eind van een show beloofd wordt: Chef’Special gaat de wereld overnemen. En in Amerika heb je pas ongelijk als het tegendeel bewezen is. En soms dan zelfs niet. Het lijkt er van alle kanten op dat deze jongens geschiedenis aan het schrijven zijn.

Chef’Special. Gezien: donderdag 11 augustus, Madison Square Garden, New York

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.