Facebookers negatief over opvang van vluchtelingen

Anouk Kragtwijk
Haarlem

Op Facebook zijn er veel negatieve reacties over de komst van de vluchtelingen naar Haarlem. Veel reageerders zijn vernietigend in hun commentaren. In niet mis te verstane bewoordingen, verklaren ze dat de vluchtelingen moeten terugkeren naar hun eigen land.

Erwin Stoof: Ik vind dat deze mensen helemaal niet in Haarlem thuis horen. Er zijn zoveel mensen in Haarlem die geholpen moeten worden... en wat gaan we doen.. gelukszoekers en moordenaars helpen en spullen doneren... denk eerst eens aan de mensen bij je in de straat.... mensen die Hulp wel kunnen gebruiken. Wil jullie straks weleens horen als er meiden en vrouwen verkracht gaan worden in ons mooie Haarlem.

Volgens mediapsycholoog Mischa Coster is er een lage drempel op Facebook om ongenuanceerde meningen te geven doordat mensen niet direct een tegenreactie krijgen. ,,Als de eerste reacties negatief zijn, dan reageren daarna vooral mensen die negatief zijn, ook al is dat niet de teneur in de samenleving.’’

Een aantal gaat verder en wenst de vluchtelingen de dood in.

Volgens Coster houdt de politie dit soort mensen in de gaten en maken ze een analyse van hun social media-gedrag om te kijken of ze vaker over de schreef gaan. Op de harde commentaren komen net zo veel scherpe en geschrokken reacties.

Roy Kroone: Mensen met de tokkie reacties... als jullie nu eens stoppen met voortplanten dan zal dit meer verschil maken voor de volgende generaties dan een paar vluchtelingen in je dorp.

Melissa de Greef Liever 1000x 350 vluchtelingen dan jullie.. wat een ongelofelijke trieste reacties toch weer.

Sjoerd Santema: Ik begrijp ineens wat voor soort mensen dit soort walgelijke reacties plaatsen. Dat zijn dezelfde mensen die 75 jaar geleden hun kans zagen wat huizen over te nemen van gedeporteerde gezinnen. Want tja, eigen volk eerst hè?

Tussen de ruzies staan ook mensen die hulp aanbieden. Die commentaren vallen bij veel Facebookers in goede aarde en worden door veel mensen geliked.

Mara Evers: Is er al een organisatie in Haarlem die initiatief neemt om deze mensen sociaal gezien te helpen? Ik zou me graag aanmelden om een keer te koken of wat met wat vluchtelingenkinderen te doen in Haarlem.

,,Mensen willen wel aangeven dat ze positief tegenover het plan staan, maar als er vooral negatieve commentaren op Facebook staan, is het veiliger om te liken.’’

Op Facebook is ook een nieuwe pagina geopend genaamd ’Hotel de Koepel’. Binnen 16 uur waren meer dan 500 mensen die de pagina hadden geliked. Op die pagina zijn de reacties alleen maar positief en denken de reageerders mee om het de nieuwe bewoners van de koepel naar het zin te maken.

Karin Van Der Tak: Heeft De Koepel wifi en/of een computer ruimte? Kunnen we het idee om de mensen bij aankomst prepaid simkaarten te geven?

Debby GreenDee: Misschien kunnen scholen in de buurt leuke tekeningen maken voor aan de muren?

Menen deze mensen het of is het vooral voor de bühne? Coster,,Er zijn onderzoeken geweest waaruit blijkt het beeld dat je schetst met je commentaren op Facebook, ook het beeld is wat vrienden en familie buiten Facebook van je hebben. Deze mensen bedoelen het waarschijnlijk dus echt goed.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.