Start sloop schoolgebouw LJC

LJC in 2013. Archieffoto

Henk Geist
Haarlem

De sloop van het voormalige Laurens Janszoon Coster College (LJC) aan de Floris van Adrichemlaan in Haarlem is vorige week van start gegaan. Dat kon nadat een onderzoek heeft aangetoond dat er in het leegstaande gebouw geen vleermuizen voorkomen.

Het schoolgebouw, dat sinds 2011 leeg staat, was regelmatig doelwit van vandalen. In januari van dit jaar brak er een kleine brand uit in het dichtgetimmerde pand aan de rand van de Boerhaavewijk.

Het pand stond op de nominatie om te worden gesloopt, maar de gemeente was daarbij gebonden aan de flora- en faunawet. Het schoolgebouw was namelijk ’in potentie geschikt als vaste verblijf- of rustplaats voor vleermuizen’ en dus moest eerst onderzocht worden of er daadwerkelijk vleermuizen zitten. Vanwege het broedseizoen kon dat onderzoek pas vanaf april worden gehouden .

Nu er geen vleermuizen bivakkeren, kan de sloop beginnen. Wel heeft de gemeente in straten in de omgeving zestien kasten geplaatst waar vleermuizen kunnen verblijven.

De sloop zal een paar weken in beslag nemen, het asbest was al eerder uit het pand verwijderd. Daarna treedt het zogeheten graszaad scenario in werking, het terrein wordt ingezaaid met gras totdat een partij hier iets anders wil bouwen. Zorgkoepel Sint Jacob heeft haar bouwplannen afgeblazen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.