Daniel Radcliffe krijgt hoorntjes

Nanska van de Laar

Dat Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe van cinema met een rafelrandje houdt, leerden we al uit zijn post-Potterfilms ‘The woman in black’ (gotische horror) en ‘Kill your darlings’ (gayseks en moord). Maar het kan volgens de jonge Brit nog vele malen erger. Zoals zijn duivelse rol in ‘Horns’.

Radcliffe speelt Ig, een door verdriet overmande twintiger die beschuldigd wordt van de moord op zijn vriendin. Net wanneer onschuld nog heel moeilijk te bewijzen valt, groeien er plotsklaps twee hoorntjes uit zijn voorhoofd. Hoorntjes van de duivelse soort. Die hebben niet zozeer invloed op hemzelf, maar wel op de mensen om hem heen.

Een blik op de dierlijke uitstulpingen laat een ieder de lelijke waarheid spreken. Daarbij worden de sociale filters ontnomen en spuwt iedere willekeurige voorbijganger zijn of haar gal. Niemand neemt een blad voor de mond en de meest diep verstopte verlangens (Moord! Overspelige seks!) komen aan de oppervlakte.

Galspuwers

Jammer dat de galspuwers in kwestie wat overdreven acteeraanwijzingen hebben gekregen, want iedere gore ontboezeming gaat gepaard met over-acting. Maar vervreemdend is het wel om een moeder haar kind te horen dood wensen omdat het niet stil kan zijn. Of om een dokter zijn wulpse assistente te zien bespringen om zijn lusten te kunnen botvieren.

Dankzij zijn hoorntjes komt Ig uiteindelijk dichter bij de waarheid. Alleen spijtig dat de kijker al net iets te veel aanwijzingen heeft gekregen om daar nog verrast over te zijn.

Helemaal vlekkeloos is ‘Horns’ niet, maar de duistere materie is in uitstekende handen bij horror-regisseur Alexandre Aja (‘Haute tension’), die weer iets meer van zijn lugubere ideeën uit zijn eerdere werk mag etaleren.

’Horns’

Regie: Alexandre Aja Met: Daniel Radcliffe, Juno Temple, Max Minghella Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.