Een speelfilm maken in jongerencentrum Nieuw-Vennep

Joey van der Linden en Jordy van Duin verheugen zich op de nieuwe multimediastudio in De Hype.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Nieuw-Vennep

Zelf films en vlogs maken, raps opnemen of met een complete band liedjes inspelen. Het kan vanaf woensdagmiddag allemaal in jongerencentrum De Hype, waar dan de nieuwe multimediastudio feestelijk wordt geopend.

Op de zolder van het pand aan de Venneperweg is de afgelopen dagen druk gewerkt aan de studio. Initiatiefnemer is vrijwilliger Joey van der Linden. Vrijdagmiddag is de Hillegommer met sociaal beheerder Jordy van Duin van De Hype aangeschoven om te vertellen over de studio.

’Wat zou je willen?’, was vorig jaar de vraag van Cindy Diepenhorst van Stichting Maatvast, die De Hype exploiteert. De gemeente Haarlemmermeer stelde namelijk geld beschikbaar in het kader van de Jongeren Challenge. Van der Linden (18) opperde, met succes, om in De Hype een multimediastudio te vestigen.

Hij zit op het Mediacollege in Amsterdam, waar-ie de richting audiovisuele vormgeving volgt. De eerstejaars heeft al concrete plannen met de nieuwe multimediastudio. ,,We zijn bezig met een speelfilm, die we ook in de bioscoop in Hoofddorp of Lisse willen vertonen’’, vertelt de ambitieuze Van der Linden. ,,De rode draad staat op papier, aan het script wordt gewerkt. We zijn nu zo’n twee maanden bezig met de film.’’

De make-up, acteren, regisseren, het licht en het geluid; alles zullen de jongeren zelf doen. ,,Iedereen die wil komen helpen, is welkom’’, benadrukt Van der Linden. Jongeren kunnen zich melden via info@jcdehype.nl. De film zal worden opgenomen op locatie, maar ook voor het groene scherm op de zolder van De Hype, waar de acteurs voor een andere achtergrond geplaatst kunnen worden.

Van der Linden krijgt ook een sleutel van het jongerencentrum, zodat de beheerder niet altijd aanwezig hoeft te zijn als de studio wordt gebruikt. ,,De basis is vertrouwen’’, vertelt Van Duin (32). Verantwoordelijkheid uit handen geven, noemt hij het ook wel.

Initiatiefnemer Van der Linden zal ook andere jongeren én kinderen wegwijs maken in de studio. ,,Het kan niet gek genoeg’’, zegt beheerder Van Duin over wat allemaal mogelijk is. De multimediastudio bestaat onder meer uit een opname-booth, waar plaats is voor een complete band. ,,Misschien voor een boyband uit Nieuw-Vennep’’, lacht van Duin. In het midden van de zolder is de bewerkingsapparatuur, met computer en grote monitor. Aan de achterkant is de filmstudio.

Zo’n veertig ideeën droegen jongeren in heel Haarlemmermeer aan voor de Jongeren Challenge. Aanvankelijk werd voor de studio een gemeentelijke bijdrage van 8.700 euro beschikbaar gesteld, maar omdat een van de drie ideeën, kleurpoederfestival Holi Vennep, niet doorgaat, kreeg Van der Linden meer geld voor de studio. Ook dankzij een donatie van het Rabobank Regio Schiphol Coöperatiefonds is het benodigde bedrag bij elkaar gebracht.

,,Heel belangrijk dat het voor én door de jongeren is’’, zegt beheerder Van Duin over de multimediastudio. ,,Hoe meer die gebruikt wordt, hoe beter.’’

Woensdag om 15 uur kunnen kinderen tot 12 jaar een workshop volgen in de studio. Vanaf 16.30 uur is de inloop voor 12-plussers. Zij kunnen van 17.15 tot 19 uur workshops volgen. Deelname is gratis.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.