Fel op vertrek Rob de Jong naar PVV

Annalaura Molducci
Haarlem

Onbegrip en verraad. Raadsleden buitelden donderdagavond verbaal over elkaar heen om de overstap van VVD-fractievoorzitter Rob de Jong naar de PVV te benoemen.

Rob de Jong zei zelf in een korte verklaring dat het geen overstap was als gevolg van ’een persoonlijk trauma’ maar dat hij het gewoon eens is met de PVV. ,,Dus zoekt u niet verder.” Volgens De Jong heeft hij zeven jaar met ’ongelofelijk veel plezier’ in de Haarlemse gemeenteraad gezeten. Maar de wereld is in die tijd zo veranderd dat hij zich meer thuis voelt bij de PVV. ,,Ik heb in mijn afscheidsbrief drie redenen genoemd maar ik kan er wel tien of twintig noemen. De kern is dat ik het eens ben met de lijn en visie van Geert Wilders.”

Raadsleden buitelden over elkaar heen om wat te zeggen. Wybren van Haga vindt het moeilijk te begrijpen dat De Jong bij een partij zit die moskeeën wil sluiten, praat over kopvoddentax en een koranverbod wil. Hij overhandigde ’een cynisch cadeau’, het boek ’tussen ideaal en illusie’.

Frits Garretsen (SP) die veel met De Jong oppositie voerde was geschokt toen hij hoorde dat De Jong naar de PVV ging. ,,De PVV wil dat mijn collegaraadslid Sibel Ozogul die voor de scheiding tussen kerk en staat is en zeer liberaal is, niet meer naar de moskee gaat.” Hij heeft er ook moeite mee dat De Jong toen hij al plannen had om over te stappen naar de PVV ’onder valse vlag’ in de vertrouwenscommissie zat voor de benoeming van de burgemeester. ,,Maar je was verder wel betrouwbaar in je afspraken.”

Ook Louise van Zetten van Hart voor Haarlem die De Jong een echte vriend noemde voelt zich verraden. ,,Je liep hier al lang mee rond terwijl ik nog voor je heb geregeld dat je een column voor de Volkskrant kon schrijven.”

Ze stond ook stil bij de overstap van een goed en slim raadslid naar de PVV. ,,Fatsoenlijke mensen staan nu ook op de lijst.”

D66 en Trots Haarlem waren verrast door de keuze van De Jong. Anne-Feite Bloem (SP) was het felst: ,,Bij het vertrek van Rob de Jong krijg ik een beeld uit een sketch van de Vliegende Panters. Een fanfare trekt in optocht een dorp binnen, daarbij een mars zingend over de bedreigingen van moslims. De Jong sluit zich aan bij een partij die alle homo-ontmoetingsplekken dicht wil hebben, alle kleding die getuigt van homoseksualiteit wil verbieden. Excuus ik vergis me, dat wil de PVV alleen voor moslims. Maar de bescherming van artikel 1 van de grondwet verdwijnt voor beide groepen als het aan de PVV ligt. Rob de Jong heeft zich aangesloten bij luid toeterende fanfare van de PVV. Waar hij heeft gestreden voor een liberaal Haarlem, gaat hij nu in Den Haag de trompet schallen van onverdraagzaamheid, verdeeldheid en uitsluiting. Ik wens hem veel voortschrijdend inzicht toe.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.