Liever bier verkopen dan achter geraniums

Liever bier verkopen dan achter geraniums
Hans Dijkzeul presenteert zijn assortiment: van lokaal tot buitenlands, van alcoholvrij tot zwaar bier.
© UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS
Vijfhuizen

Al na een paar maanden begon het te kriebelen bij Hans Dijkzeul. De hele dag gepensioneerd thuis zitten, vond hij eigenlijk maar saai. Dus ging hij op zoek naar een locatie voor een nieuwe winkel. Die werd gevonden op de kruising van de Vijfhuizerweg en d’Yserinckweg.

Wat tot voor kort nog een aftakelende lege supermarkt was, is nu een fris verbouwde winkel waarin een indrukwekkende verscheidenheid aan bieren staat uitgestald. Er wordt ook een groeiend assortiment wijnen en een selectie distillaten aangeboden.

,,Speciaalbieren zijn hot, ik ben zelf een bierliefhebber en ik zag hier een kans. Nu hebben we zo’n 350 soorten bier op voorraad. Veel komt uit Duitsland en België, maar we hebben ook lokale bieren. Zo hebben we tien soorten Jopenbieren, en tien soorten Klein Duimpje - een ambachtelijk bier uit Hillegom.’’

Diversiteit is aan het terugkomen in de bierwereld, weet Dijkzeul: ,,Vroeger had je in ieder dorp een brouwerij. Gaandeweg zijn de grote brouwerijen de markt gaan domineren, maar nu zie je een tegenbeweging.’’

Welvaart

Dit geldt volgens hem niet alleen voor bier: ,,Sinds de jaren ’90 is er meer aandacht voor smaak en ambacht. Je ziet het niet alleen bij bier, maar ook bij brood, vlees en kaas. Mensen zijn bereid meer te betalen voor smaak en beleving. Voor een deel is dat de stijgende welvaart, maar het gaat ook om de keuzes die mensen maken.’’

,,Mensen vinden het leuk om iets nieuws, iets lokaals uit te proberen. Ook alcoholvrije bieren zijn populair; vooral de Duitsers maken lekkere alcoholvrije bieren, zoals Erdinger of Krombacher.’’

De nadruk ligt hier op bieren om te proeven, voor te gaan zitten en te genieten. Dijkzeul verdiept zich ook in de geschiedenis van het bier. ,,De oude Germanen maakten al een soort pap van gerst. Stond die pap vervolgens dicht bij het vuur, dan kreeg je een soort brood. Stond die verder weg, dan begon het te vergisten en kreeg je een soort bier.’’

Praatje

Een kwart eeuw was Dijkzeul bakker in Vijfhuizen. Nu runt zijn zoon de bakkerij aan de Kromme Spieringweg. Dijkzeul senior vertelt over de raakvlakken tussen de producten: de rol van het graan, het gist. ,,Twee belangrijke verschillen: als bakker sta je om vier uur ’s morgens op, dat duurde wel een half jaartje voordat dat uit mijn systeem was.’’

Een tweede verschil: als bakker stond hij veelal achter in de winkel, nu staat hij achter de toonbank. ,,Er is meer tijd, ruimte voor een praatje. Sommige mensen zijn al veertig jaar klant. Je bent niet alleen winkelier, je maakt deel uit van de gemeenschap.’’

En hoewel je in iedere supermarkt bier kunt kopen, zijn er veel minder winkels waar je zo’n brede selectie speciaalbieren hebt. ,,Uniek wil ik niet zeggen, maar zeldzaam, dat denk ik wel. Speciaalbier is in opkomst. Ik zie daar zeker nog groei in.’’

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.