Haarlemse Hells Angels weer voor rechter

Jacob van der Meulen
Badhoevedorp

In de extra beveiligde rechtbank op luchthaven Schiphol komen maandag en dinsdag weer acht leden van het Haarlemse chapter van de Hells Angels voor de rechter.

Opnieuw gaat het om een zogenoemde regiezitting. Er wordt gekeken of er nog nieuwe onderzoeken moeten worden verricht of getuigen gehoord.

Anders wordt bepaald dat de enorme stapels dossiers in de zaak wel als afgerond kunnen worden beschouwd. Dan kunnen er afspraken worden gemaakt over de inhoudelijke behandeling van de grote strafzaak.

Alle Hells Angels wordt door het openbaar ministerie ten eerste deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Met die inzet wil justitie instrumenten in handen te krijgen om de motorclub op basis van de wet te ontbinden.

Als het illegaal voor handen hebben van wapens en munitie bij een aantal van de Hells Angels bewezen kan worden verklaard, dan heeft het OM een aantal sterke troeven in handen. De president van het chapter, de Haarlemmer Lysander de R., en diens schoonvader zijn daarvoor in een eerder proces al veroordeeld.

Nu wordt De R. verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie, brandstichting in een sporthal, een aantal afpersingen, brandstichting in de auto van voormalig burgemeester Bernt Schneiders, een poging tot zware mishandeling en opnieuw het bezit van een wapen. Ditmaal gaat het om een pistoolmitrailleur met geluiddemper.

De krant doet verslag van de zaak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.