Kim van Zeben gaat solo in de Toneelschuur

Kim van Zeben gaat solo met haar programma 'Syndroom van Zeben'. Publiciteitsfoto

Leontien van Engelen
haarlem

Ze is een soort alleskunner. Muzikaal, energiek, sterk in fysiek spel en behept met veel spelhonger. Het komisch talent van Kim van Zeben is al geruime tijd zichtbaar in voorstellingen van Servaes Nelissen en in musicals als Jip en Janneke.

Nu waagt Van Zeben de grote stap: een solo. Woensdag 29 januari gaat 'Syndroom van Zeben' in première in de Toneelschuur. Het is een razendsnel programma waarin Van Zeben een boerenmeisje speelt, een moslima, maar ook ambitie toont om stervensbegeleiding te doen. Het palet aan stijlen en typetjes is breed.

Sussen

,,Ik wilde niet alleen personages doen maar ook een beetje mezelf zijn, maar dan niet het brave meisje dat alles uitlegt. Ik heb altijd veel associaties gehad en veel imitaties gedaan. Dat begon al op de achterbank als mijn ouders ruzie maakten en ik dat probeerde te sussen met mijn gekke stemmetjes. Een boek lezen vind ik lastig omdat ik na drie zinnen er zelf al zoveel heb bij verzonnen dat het verhaal me ontgaat. Dat wekt soms wel verbazing bij collega's. Ik speelde in Pluk van de Petteflet en kwam er pas na een tijdje achter dat Mevrouw Helderder de moeder van Aagje was. Zo debiel werkt dat dus bij mij.' Van Zeben studeerde tien jaar geleden af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

Genomineerd

Sindsdien dook ze op in uiteenlopende voorstellingen. Ze werd twee keer genomineerd voor een John Kraaijkamp Musicalaward voor beste vrouwelijke bijrol, voor haar rollen in Pluk van de Petteflet en Jan Jans en de kinderen. ,,Ik vind veel dingen leuk om te doen en heb zowel mime, jeugdtheater als musicals gedaan. Met Tom de Ket en Servaes Nelissen heb ik veel samengewerkt en zij hebben me enorm geholpen. Met Tom heb ik veel scènes ontwikkeld. Hij heeft een prettige gekte die me erg stimuleert. Servaes is heel anders en vooral goed in het verstilde. Hij kan tragische situaties op subtiele wijze komisch maken.''

Heftig

Met beiden werkte ze veel samen om haar eigen programma te ontwikkelen. ,,Heftig hoor, zo'n maakproces in je eentje. Maken is moeilijker dan spelen vind ik. Je moet heel erg gedisciplineerd zijn. Alleen op een podium staan is nieuw voor me. Ik vind het best eng, maar ook gaaf. In de Cabarestafette waarin drie cabaretiers op een avond spelen, en ook in mijn samenwerking met Poolvogel heb ik al vaak stukjes uit mijn show gedaan, maar sinds kort heb ik een avondvullend programma dat ik nu twee keer in besloten try-outs heb gedaan. Vrijdag speelde ik in Heerenveen en daar zag ik best tegen op. In Assen was het nogal stug, maar dit was een hele fijne zaal. Ik heb heerlijk gespeeld. Erg fijn zo vlak voor de première. '

'Syndroom van Zeben' gaat woensdag 29 januari in première in de Toneelschuur. www.kimvanzeben.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.