Vijf miljoen festivalgangers

De Zwarte Cross staat met 185.000 bezoekers in de top drie van succesvolste festivals. Foto: Theo Kock

Gitarist Casper Starreveld van poprockband Kensington. Foto: ANP Kippa/Paul Bergen

1 / 2
Ed Brouwer

Alleen al in juli zijn in Nederland bijna vijf miljoen festivalgangers onderweg. Werk aan de winkel voor de artiesten die er onder de zon optreden.

De poprockband Kensington speelt volgens zijn management deze zomer op maar liefst vijftig festivals. De band met zijn internationale sound staat behalve op festivals in Nederland, ook op diverse festivals in Europa. Gitarist Casper Starreveld: ,,Sziget in Hongarije wordt waarschijnlijk weer een groot feest. Dat is een fantastisch festival in Budapest, waar we in 2013 een van onze tofste shows ooit hadden. In Nederland kijken we uit naar Sail Amsterdam, dat wordt wel bijzonder, denk ik. En op Appelpop in Tiel hebben we de eer om te headlinen (op het affiche, red).”

Wedijveren

Meer dan duizend festivals in Nederland alleen al wedijveren deze zomer om een keur aan artiesten. De Kensington-gitarist zegt dat de grootte hem niet heel veel uitmaakt. ,,Het gaat vooral om de line-up en de sfeer. Het liefst lekker veel gitaren, mooie decors, ergens op een mooie plek in de natuur. Goed eten is steeds belangrijker”, stipt Starreveld nog aan. ,,Een goede programmering helpt, maar een festival ’maak’ je toch zelf met je vrienden.”

En die vrienden gaan ook allemaal, want het aantal festivals en bezoekers groeit. In mei en juni zijn de meeste festival, maar juli en augustus brengen de meeste festivalgangers op de been, respectievelijk 19 en 17 procent van in totaal 26 miljoen festivalbezoekers in Nederland. Dat blijkt uit de festivalfeiten die EM-Cultuur met hulp van de Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals op een rij heeft gezet.

Pop- en theaterfestivals zijn het populairst. Komende weken staan er meer dan genoeg festivals op de agenda, zoals het populaire Zwarte Cross en Lowlands.

,,Op festivals spelen is over het algemeen heel tof”, vindt Starreveld van Kensington. ,,We komen op de meest gekke plekken, ontmoeten nieuwe mensen en doen wat we het liefst doen. Maar afgelopen weekend was best heftig, met vier shows in drie dagen in meerdere landen terwijl het 35 graden was.” Dan is het hard werken in tropische temperaturen.

Festivaltijgers

Grote kans dat je deze artiesten op één van de vele festivals deze zomer tegenkomt gezien hun volle agenda’s:

• Jett Rebel heeft alleen in augustus al vijftien festivals in zijn agenda, waaronder zes bij onze Zuiderburen.

• Poprockband Kensington stond al op Pinkpop, Concert at Sea en speelt onder andere nog op Sziget in Hongarije en op het Strandfestival in Almere.

• Zangeres Kovacs heeft zeventien festivaloptredens in de agenda staan. Pinkpop en Rockwerchter heeft ze al achter de rug, en onder andere Zwarte Cross, Stöppelhaene en Kadepop nog te gaan.

• Ronnie Flex rapt deze zomer op vijftien festivals waaronder Dutch Valley en Appelsap.

Ook een gearriveerde zangeres als Anouk duikt deze zomer in de festivalscene met een tiental optredens. Net zoveel als nieuwkomer Dotan er dit seizoen doet. Anouk staat nog op Zwarte Cross, het Strandfestival in Almere en werkt – net als Dotan - tijdens het gratis festival Appelpop in Tiel. Voor meer festivalinformatie: www.festivalinfo.nl.

De 10 drukste

De tien zomerfestivals met de meeste bezoekers op een rij.

1. Amsterdam Dance Event (350.000)

2. Pinkpop (194.000)

3. Zwarte Cross (185.000)

4. Lowlands (165.000)

5. Defqon 1 Festival (95.000)

6. Kwaku Summerfestival (90.000)

7. Solar Weekend Festival (72.000)

8. Concert at Sea (70.000)

9. North Sea Jazz (70.000)

10. Festival Oude Muziek (63.500)

Tickets kopen

De entreeprijzen van festivals variëren enorm, van nul tot 195 euro voor drie dagen Lowlands plus camping. Op internet zijn de nodige kaartopkopers actief, die tegen een hogere prijs doorverkopen zonder garantie op toegang tot het festival. Kaarten koop je het beste via de site van de artiest of het evenement, of via de officiële verkoopadressen.

Meer informatie, ook over waar vooral niet te kopen, staat op www.weetwaarjekoopt.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.