Man uit Nieuw-Vennep in Amerikaanse cel vanwege stalking

Wessel Mekking
nieuw-vennep

Is hij het slachtoffer van een misverstand of stalkte hij zijn internetvriendin? De 24-jarige Henk Descendre jr. uit Nieuw-Vennep zit al bijna drie weken vast in de Verenigde Staten op verdenking van het stalken van een 18-jarig meisje.

Blijkbaar was hij zich onderweg naar de stad Fond du Lac in de staat Wisconsin van geen kwaad bewust. Vrolijk zette hij foto’s van zijn reis op Facebook. ’Veilig geland in Appleton’, meldde hij op 11 februari.

Een dag later werd hij gearresteerd. Henk jr. wordt verdacht van stalking, waar hij een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor kan krijgen. Hij verblijft in de Fond du Lac County Jail. Zijn borgsom is vastgesteld op veertigduizend dollar, melden lokale media. Dat is omgerekend meer dan 35.600 euro.

Zijn familie denkt dat Henk jr., die licht autistisch zou zijn, de dupe is van een misverstand. De vader van het 18-jarige meisje zou niet op de hoogte zijn geweest van de liefdesrelatie, zei oom Joop Descendre bij de SBS6-programma Hart van Nederland. Daardoor was die misschien faliekant tegen de relatie, wat uitliep op een contactverbod, denkt hij.

De familie Descendre wijst op een reactie die onder de naam van het 18-jarige meisje op een website is geplaatst waarin zij enthousiast reageert op de komst van haar internetvriendje. ’Oh god my boyfriend is finally here in Wisconsin with me’, werd op 11 februari gepost op de online-community Deviant Art.

Andere lezing

De politie in Fond du Lac heeft een heel andere lezing van de gebeurtenissen, blijkt uit een artikel van het lokale nieuwsmedium Fond du Lac Reporter. Henk Descendre jr. zou zelfs een contactverbod opgelegd hebben gekregen. De situatie was voor het meisje en haar familie zo beangstigend dat ze tijdelijk hun huis verlieten, aldus de plaatselijke politie.

Het ministerie van buitenlandse zaken verleent consulaire bijstand. Een medewerker van de ambassade bezoekt Descendre regelmatig, geeft voorlichting en zakgeld. ,,Maar we mengen ons niet in de rechtsgang’’, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. Doel is dus niet om Henk Descendre jr. zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.