Bevalsuites in Spaarne Gasthuis vlak naast beschuitenbar

Fenna Weijers (10) verhuist vanwege de verbouwing.© Foto Mark van den Brink

Liv en haar ouders Charlotte Heeger en Olaf Sterkenburg.© United Photos/Toussaint Kluiters

1 / 2
Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Als een historicus over een paar honderd jaar onderzoek doet naar de geboortearchieven van Haarlem, komt hij vermoedelijk tot een wonderlijke ontdekking. Vanaf oktober 2018 worden er in de Spaarnestad opeens veel meer kinderen geboren.

Rara, hoe kan dat, zal de historicus zich afvragen. Het antwoord op dit raadsel is de ziekenhuisfusie die in 2015 een feit werd tussen het voormalige Kennemer Gasthuis in Haarlem en het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Een nieuw ziekenhuis werd bij die fusie geboren: het Spaarne Gasthuis.

Een nieuwe geboorte dient zich ook nu weer aan, namelijk de totstandkoming van een Vrouw Kind Centrum in het Spaarne Gasthuis in Schalkwijk. Op deze plek gaan vanaf oktober 2018 alle ziekenhuisgeboortes plaatsvinden van Haarlemse en Haarlemmermeerse kinderen. Dat zullen er zo’n tien per dag zijn, omgerekend 3.400 paspoorten per jaar. In die 3.400 toekomstige paspoorten komt dan steeds Haarlem als geboorteplaats te staan, wat onze denkbeeldige historicus een verklaring geeft voor de plotselinge ’geboorteboost’ in Haarlem.

Gynaecologen, kinderartsen en verloskundigen zijn enthousiast over de verbouwing van de tweede en derde etage van het Spaarne Gasthuis tot een Vrouw Kind Centrum. Het wordt een kostbare verbouwing die anderhalf jaar duurt door de bijzondere omgeving, vertelt ziekenhuismanager Veronique Bekendam.

De verbouwing doet - letterlijk - nogal wat stof opwaaien, en vanwege de patiëntveiligheid moeten afdelingen soms worden afgesloten, wat extra tijd kost. De eerste stap voor de verbouwing is dinsdag gezet: de verhuizing van de afdeling kindergeneeskundige van de tweede naar de zevende etage.

Filosofie

Er komen in de nieuwe opzet zestien bevalsuites en 28 couveuse-suites. De filosofie achter de verbouwing is dat moeder en kind niet worden gescheiden. Veronique Bekendam: ,,Het gezin staat centraal. Voor een goede hechting is van belang dat het kind direct wordt omringd door zijn ouders. Moeder en kind worden na de bevalling niet meer gescheiden van elkaar, ook niet als een bevalling problematisch is of als een kind extra zorg nodig heeft.’’

De verloskamer maakt straks dus plaats voor de bevalsuite. Dat is meer dan het beestje een ander naampje geven. De nieuwe bevalsuites zijn, in tegenstelling tot de huidige verloskamers, sfeervol ingericht. Met eigen badkamers en faciliteiten voor de bevalling en de verzorging. Ook aan de partner is gedacht: hij heeft weliswaar geen zwaar werk verricht, maar er is een slaapfauteuil die tot een bed kan worden uitgeklapt.

Er zijn nog meer noviteiten om de bevalling tot een prettige gebeurtenis te maken, zoals een beschuitenbar. Ook doet het fenomeen opvouwbaar bevalbad zijn intrede. Verloskundigen kunnen dit badje uitvouwen zodat moeders zittend in bad hun kind ter wereld kunnen brengen. Volgens de verwachtingen komen er, bij 3.400 geboortes, in het nieuwe geboortecentrum iets meer nieuwe Haarlemmers dan Haarlemmermeerders ter wereld. In beide gemeenten wordt groei verwacht, nadat de kinderwens door de economische crisis enige tijd werd uitgesteld.

Kinderartsen

Het geboortecentrum zit vanaf oktober 2018 op de derde etage. Op de tweede etage komt de kinderafdeling. Kinderartsen blijven net als de gynaecologen spreekuur houden in Hoofddorp. Kinderarts Léon Winkel ziet eveneens uit naar dat moment dat de verbouwing klaar is. De kinderartsen zullen het hele etmaal zorg kunnen verlenen. ,,Bijvoorbeeld bij benauwdheid of koorts bij jonge kinderen.’’ Hij heeft er begrip voor dat ouders steeds sneller een beroep doen op de kinderarts. Hij illustreert het met een grapje. ,,In het dorp waar ik vandaan kom, moest je arm er vanaf liggen, wilde je naar de dokter gaan. ’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.