Ecologie werpt vruchten af op Meermond

Franke van der Laan: ,,Dit had ik hier echt nooit verwacht.’’

Sjaak Smakman
Heemstede

Franke van der Laan spitst de oren. Luister, zegt hij, een nachtegaal. Dan twijfelt hij. ,,Hij klinkt wel een beetje schor voor een nachtegaal.’’ Misschien is het dus toch wel de spotvogel, de kampioen imiteren die inmiddels óók is neergestreken op park Meermond.

Welke het ook is, beide onderstrepen ze het succes van het twee jaar geleden ingezette ecologische beheer van de voormalige belt. Het heeft een ook voor de doorgewinterde ecologische beheerder Van der Laan onverwachte rijkdom aan flora en fauna opgeleverd.

Hij wijst op een veld waar tot een poosje geleden het riet drie meter hoog stond. Nu dat is weggemaaid, is het een veelkleurig tapijt van veldbloemen geworden. ,,Dat had ik hier echt nooit verwacht.’’

Nadelen

Hij loopt wat verder op deze vrijdag van rondleidingen over het park annex speelbos waar steeds meer Heemstedenaren de weg naar toe weten te vinden. Zeker op mooie dagen wordt het steeds drukker. Wat Van der Laan betreft kan het bijna niet druk genoeg worden - ondanks de nadelen die daar ook aan verbonden zijn.

Hij vist een achteloos weggegooid pakje appelsap tussen wilde margrieten en kamille vandaan. Het insectenhotel werd vorig jaar in brand gestoken. Dat hebben we gelijk vervangen, zegt hij.

Met succes: de zorgvuldig met klei dicht gestopte gaatjes zijn het bewijs dat de metselbijen het weer hebben weten te vinden. En dan is er de ijsvogelwand, het grote pijnpunt: nadat die werd gebruikt als klimwand werd hij weer hersteld. Maar inmiddels is hij wéér gebruikt als klimwand en dus wéér vernield.

Enthousiasme

Het kan zijn enthousiasme en dat van de vrijwilligers niet temperen. Ook als het even regent gaan ze onverdroten door. ,,Ach’’, zegt de Heemsteedse Ria de Groot die al bijna vanaf de start aanwezig is, ,,als je bezig bent merk je het bijna niet eens.’’

Ecologisch beheer is slim combineren, laat Van der Laan zien. De braamstruiken van een overwoekerde helling zijn gebruikt om langs de oever van het Spaarne poeltjes te maken waar amfibieën als kikkers en salamanders zich thuis voelen. De tot op anderhalve meter diepte liggende braamstruiken rotten langzaam weg - opgeruimd staat netjes - terwijl er wéér een paar diersoorten bij komen.

Moeras

Zo sla je een paar vliegen in één klap. De hele oever langs het Spaarne wordt wat hem betreft nog veel meer dan nu een moerasgebied. ,,Dat hebben we bijna niet meer in Nederland omdat alles droog is gemaakt.’’

Plannen voor het park heeft hij genoeg. Vanaf een van de heuvels wijst hij op de waterzuivering die op termijn dicht gaat. Hij ziet het al voor zich: het ene grote bassin wordt een zwembad, in het andere komt een kunstmatig moeras.

En het gebouwtje, dat kan natuurlijk mooi als onderkomen en opslag voor de vrijwilligers dienen. Maar of allemaal ooit lukt, is een andere vraag. Rijnland ziet het vooralsnog meer als een plek waar je met een paar luxe woningen nog wel wat geld kunt verdienen.

Een ander

Meermond is niet de enige plek in Heemstede waar Van der Laan actief is. Onlangs was hij ook in Groenendaal met een groepje vrijwilligers bezig. Als dat lukt, komt er naast de werkdag op vrijdag in Meermond op maandag een soortgelijke dag in het tien maal zo grote Groenendaal. En wat hem ook in de wijken.

Of dat lukt, zal toch in de eerste plaats afhangen van de Heemstedenaren. ,,De meeste mensen denken toch: laat een ander het maar opknappen. Maar als zich zes mensen uit bijvoorbeeld de Geleerdenwijk zich aanmelden, dan gaan we daar meteen aan de slag.’’

Wie aan de slag wil met ecologisch beheer in Heemstede, kan contact op nemen met Franke van der Laan op 06-482264890 of via Info@stichtingmeergroen.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.