Zandvoort trekt jaarlijks vijf miljoen gasten

Zandvoort.
© Archief
Zandvoort

Zandvoort noemt zich met recht ’Amsterdam Beach’. Dat concludeert onderzoeksbureau Decisio, dat in opdracht van Zandvoort, Amsterdam en de provincie Noord-Holland de toeristenstromen naar de badplaats heeft geanalyseerd.

Decisio verrichtte onderzoek naar de gegevens afkomstig uit het netwerk voor mobiele telefonie van Vodafone.

Zodra iemand zijn telefoon gebruikt, is het voor zijn provider eenvoudig vast te stellen of diegene woonachtig is in het gebied waarin de telefoon is ingeschakeld of afkomstig is van buiten het onderzochte gebied.

Zandvoort blijkt jaarlijks maar liefst vijf miljoen dagtoeristen te trekken. Van die groep is achttien procent afkomstig uit Amsterdam, terwijl ongeveer de helft woont in een gemeente grenzend aan de hoofdstad. ’Daarmee kan Zandvoort zich met recht Amsterdam Beach noemen’, aldus Decisio.

Volendam

Van de buitenlandse toeristen die Zandvoort aandoen, zijn Duitsers de grootste groep, gevolgd door Engelsen en Amerikanen. Samen vormen zij de helft van de buitenlandse bezoekers. Ter vergelijking: in Volendam en Zaandam maken zij voor slechts dertig procent deel uit van het totale aantal buitenlandse dagjesmensen.

Van de binnenlandse toeristen in Zandvoort is het merendeel afkomstig uit de provincies Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. Vanuit Zeeland, Drenthe, Groningen en Friesland trekt de badplaats geen noemenswaardige belangstelling.

Mooi weer

De weersomstandigheden blijken, hoe kan het ook anders, de belangrijkste factor bij het voorspellen van de bezoekersstromen naar Zandvoort, vooral in het weekeinde. Op doordeweekse dagen trekt de badplaats zelden meer dan dertigduizend gasten, zelfs al is het weer fraai.

In de weekeinden trekt Zandvoort bij droog weer en een temperatuur beneden de 20 graden tussen de veertig- en zestigduizend bezoekers. Komt de thermometer boven de 25 graden en schijnt de zon bovendien, dan worden met gemak aantallen van tachtig- of negentigduizend gehaald. Dat was vorig jaar het geval in het weekeinde volgend op Hemelvaartsdag en in het tropische weekeinde van 24 en 25 augustus.

Mobiele telefonie

Met behulp van gegevens afkomstig uit het netwerk voor mobiele telefonie kan een veel nauwkeuriger inzicht in bezoekersstromen worden verkregen dan - bijvoorbeeld - met gegevens afkomstig uit enquêtes.

De nieuwe gegevensbron maakt het mogelijk om de bezoekersstromen continu in de gaten te houden. Dat laatste is mooi meegenomen voor gemeenten als Zandvoort en Amsterdam, die de effectiviteit van hun toeristenbeleid nu aanzienlijk kunnen vergroten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.