Is boa nu wel of niet bedreigd in Hoofddorp?

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Heeft een inwoner van Graan voor Visch een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) met de dood bedreigd bij de afhaaltoko in de wijk? Dat bleef donderdag de vraag in de rechtbank Haarlem.

Volgens de boa dreigde de 48-jarige man, na wat krachttermen, haar de volgende keer een kogel door de kop te schieten.

Daarbij zou hij, bij het wegrijden met zijn auto, een schietende beweging hebben gemaakt met enkele vingers. Volgens de man in kwestie was zijn uitroep algemeen, die twaalfde juni: ,,Stelletje tuig. Ze moesten jullie een kogel door de kop schieten.’’ Volgens zijn advocaat is dat geen bedreiging, hooguit een vervelende opmerking.

De man zou geërgerd zijn omdat de ambtenaar zou hebben getalmd bij het uitschrijven van een parkeerbon, terwijl zijn maaltijd koud werd en zijn zieke vader wachtte.

Angsten

Tijdens de woordenwisseling had de vrouw twee collega’s bij zich. Die hoorden wel het eerste deel van de uitval, maar niet de bedreiging die daarna zou zijn geuit. De schietbeweging zagen ze evenmin. Noch hadden ze door hoe het gebeuren haar zou hebben aangegrepen.

Volgens de vrouw merkte ze ook pas later hoe het voorval haar in haar privéleven en op werk hinderde. Zo zou ze, toen ze de maandag erop weer aan de slag moest, geen zin hebben gehad om de wijk in te gaan. In de loop der tijd zouden de angsten zijn afgenomen, maar blijft ze een ’onderbuikgevoel’ houden bij Graan voor Visch. De wijk gaat ze alleen in met een standvastige collega.

Hinderen

Op de vraag van de rechter hoe het inmiddels met haar gaat, antwoordde ze: ,,Gelukkig een stuk beter.’’ Al zei ze laatst, toen ze de auto van de verdachte zag, tegen een collega dat die bij haar in de buurt moet blijven.

De officier van justitie benadrukte dat ambtenaren ongestoord hun werk moeten kunnen doen, ook als ze dingen hebben te doen waarmee ze zich niet populair maken.

Wat er ook precies gezegd en gedaan zou zijn, met zijn recalcitrante gedrag zou de verdachte, die geen legitimatiebewijs bij zich had, de ambtenaar hebben gehinderd. ,,Ze voelde zich bedreigd, ook later in het uitoefenen van haar beroep.’’ Hij eiste dan ook een extra hoge geldboete van 750 euro. Voor de emotionele schade die haar is aangedaan zou de boa honderd euro moeten krijgen.

Vrijspraak

Volgens de rechter staat vast dat de man ’fors tekeer is gegaan en dat ’t een enorme impact heeft op mevrouw’. Een eventuele bedreiging zou echter niet wettig en overtuigend te bewijzen zijn. Ook omdat zoals de advocaat al betoogde één getuige geen getuige is. Net als de advocaat kwam ze uit op vrijspraak.

Ze begreep hoe vervelend dat is voor de boa, maar ze sprak wel de hoop uit dat de man alleen al tijdens zijn verblijf op twee politiebureaus zijn lesje heeft geleerd en de excuses die hij in de rechtbank aanbood ’een doekje voor het bloeden vormen’. Ook schudden de twee elkaar na afloop van de zitting de hand.

De officier van justitie weet nog niet of hij in beroep gaat.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.