Reageren op emoties

Durk Geertsma

Nederlanders zijn somber gestemd. Dat is puur sentiment. De ene keer zijn consumenten optimistisch, een andere keer zien ze het helemaal niet meer zitten. In 2003 behoorden Nederlanders tot de meest positieve Europeanen, nu tot de meest negatieve.

We geven de politiek natuurlijk de schuld. Toegegeven, tegenwoordig zet je de radio liever uit als het over de politieke onderhandelingen gaat. Maar het is dan ook moeilijk met zo veel verschillende partijen tot overeenstemming te komen. Als ik het vergelijk met Duitsland, zie ik veel redenen ook in Nederland een kiesdrempel in te voeren. Verder moet u beseffen dat u de politici zelf hebt gekozen.

Ook beleggers hebben last van fluctuerend sentiment. De ene keer kan het niet op en groeien de koersen tot in de hemel. Even later denken beleggers dat het nooit meer goed komt. Een bepaalde mate van manisch-depressief gedrag kan ze niet worden ontzegd. Ik vergelijk de beurs wel eens met de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf. Eenzelfde soort gekte. Met dit verschil: als bij de Bijenkorf alles in de aanbieding is, staat iedereen in de rij om naar binnen te komen, maar als op Beursplein 5 alles veel goedkoper is geworden, wil iedereen door de nooduitgang naar buiten en zo snel mogelijk van zijn aandelen af.

Nog een groot verschil ligt in het feit dat bij de Bijenkorf na die drie dagen alles weer een normale prijs heeft. Als u wilt profiteren, moet u nú kopen. Op de beurs hebt u die zekerheid niet. U kunt van dat schommelende beleggerssentiment profiteren. Als iedereen erg somber is, zijn het vaak de beste tijden om juist te kopen. Ik gebruik daar allerlei indicatoren voor. Maar u kunt het zelf ook doen. Als beursbewegingen zo groot zijn, dat ze bij het NOS Journaal komen of op de voorpagina van de krant staan, weet u dat iedereen van deze beweging op de hoogte is. Bedenk wel dat die koersen niet voor niets zijn gedaald. Er is dan meestal een reden voor.

Goed beleggen, is vaak vooral een kwestie van goed reageren op de emoties van andere beleggers. Warren Buffett werd zo ook rijk. Mooi voorbeeld is dat zijn verzekeringsmaatschappij pas na superorkaan Katrina orkaanverzekeringen ging verkopen. Katrina had net voor 81 miljard Amerikaanse dollar schade aangericht. Iedere Amerikaan werd zich bewust van het orkaanrisico en wilde zo’n verzekering.

De meeste concurrent-verzekeringsmaatschappijen wilden dit risico niet meer lopen en trokken zich juist terug. De premies van dit soort orkaanverzekeringen vlogen omhoog en Buffett incasseerde deze premies graag.

Als u als belegger net zulk gedrag als Warren Buffett vertoont, komt het wel goed met uw vermogen. Dus is het nu wachten op de volgende emotiegolf. Oktober is daar vaak een mooie maand voor. In oktober 1987 daalde de AEX met 28 procent en in 2008 ook nog eens met 19 procent. Voorspellen kun je zo’n oktober-

daling niet. Maar áls die komt, weet u nu hoe u moet reageren.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.