Hoofddorpse wil honden aangelijnd bij Toolenburger Plas

Hoofddorpse wil honden aangelijnd bij Toolenburger Plas. Archieffoto

Redacteur Haarlemmermeer
Hoofddorp

Hondeneigenaren moeten hun viervoeters altijd aanlijnen bij de Toolenburger Plas. Dat vindt Irma Ridder, wier chihuahua daar onlangs is doodgebeten door een hond.

De Hoofddorpse is nog steeds kapot van de dood van Macho, die bijna twee weken geleden ten prooi is gevallen aan een American Stafford. De chihuahua liep rond op het surfstrandje van de Toolenburger Plas toen de grotere hond hem in het vizier kreeg.

,,Ik had gelezen dat je honden goed moet socialiseren, dus Macho liep op die Stafford af’’, vertelt Ridder. De forse viervoeter greep Macho in zijn zij, waardoor de chihuahua ernstige verwondingen opliep aan onder meer zijn ribben en longen. Een operatie mocht niet baten: Macho overleed de volgende dag.En Macho’s verhaal blijkt niet uniek. Zo werd er afgelopen weekeinde in Velsen-Noord ook een chihuahua doodgebeten, wederom door een American Stafford. ,,Het zijn ook vechtershonden’’, weet Ridder.

Nu wil Ridder haar verhaal uit de doeken doen om andere Haarlemmermeerders te waarschuwen. ,,Zelfs in gebieden waar je ze moet aanlijnen, lopen al die honden maar los bij de Toolenburger Plas. De borden zijn ook heel erg onduidelijk, die aangeven wat wel en wat niet een uitlaatgebied is.’’

Ridder heeft al voor de ongelukkige dood van Macho aangeklopt bij de gemeente om ervoor te zorgen dat eigenaren permanent hun viervoeter aanlijnen bij de recreatieplas.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer zijn de stranden rondom de recreatieplas al verboden terrein voor honden. Om ze te weren, worden om de stranden na de zomer diverse hekwerken neergezet.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.