’Geen schade hert aan ecosysteem’

Roel van Leeuwen
Haarlem

Damherten kunnen geen schade toebrengen aan het ecosysteem omdat ze zelf onderdeel zijn van het ecosysteem. Dat betoogde Harm Niesen van Faunabescherming tijdens een kort geding over het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het nationaal park Zuid-Kennemerland.

De Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE) wil de komende jaren duizenden damherten afschieten in de duingebieden. Er zijn nu in totaal circa 3750 damherten en dat zijn er volgens de FBE veel te veel. Het streven om er circa duizend over te houden. De herten zijn jaarlijks betrokken bij tientallen verkeersongelukken en zouden de flora en fauna in de duingebieden aantasten.

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben op 9 februari een beschikking afgegeven. Op grond van dit besluit mogen damherten tot 1 april in het hele gebied worden afgeschoten. Tot dusver kostte dat al 56 herten het leven. Na die datum mag alleen nog in de buitenranden op damherten gejaagd worden.

Faunabescherming probeert via een kort geding te voorkomen dat er al mag worden geschoten voordat de bodemprocedure is afgerond. Los van het feit dat deze organisatie vindt dat damherten, gezien hun beschermde status sowieso niet mogen worden afgeschoten, vreest ze dat het schieten de rust in de gebieden verstoort en leidt tot een gedragsverandering bij de herten.

Leo van Breukelen, ecoloog bij Waternet stelde echter dat er snel moet worden ingegrepen omdat de vegetatie in het gebied zwaar te lijden heeft onder de herten. „En zeldzame soorten komen niet zomaar terug.”

De voorstanders van afschot vrezen dat als dit wordt uitgesteld er dit jaar 1800 damherten worden geboren.

Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.