Haarlemse Koepel wachtkamer van Ter Apel

De vluchtelingen bedanken Haarlem voor de gastvrijheid met leuzen op de muur.

De vluchtelingen bedanken Haarlem voor de gastvrijheid met leuzen op de muur.© United Photos/Paul Vreeker

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Het vroegere Huis van Bewaring de Koepel heeft sinds de komst van de vluchtelingen een nieuwe bijnaam: de wachtkamer van Ter Apel. Vluchtelingen die door ruimtegebrek niet in dit grote asielzoekerscentrum terechtkunnen, zitten in de Koepel en de Vest in Haarlem in de wachtkamer.

Inmiddels gaat het om ongeveer 250 vluchtelingen. De opzet is dat er in totaal 350 asielzoekers zullen worden gehuisvest.

Kwam de tweede lichting vluchtelingen vrijdag aan, zondag meldden zich nogmaals 47 mannen en vrouwen bij de ingang. Ook maandag was de komst gepland van een grote groep van honderd mannen en vrouwen in Haarlem.

Verblijf

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat alle vluchtelingen in Haarlem wel al zijn geregistreerd. In de Haarlemse ’vooropvang’ verblijven ze slechts enkele weken. Zodra er weer plek is in Ter Apel kunnen ze weer daar naar toe verhuizen. In Ter Apel is er op dit moment onvoldoende plek voor ze.

Pas in Ter Apel gaat voor deze groep ontheemden de volgende fase in: het aanvragen van een verblijfsvergunning. Als dat lukt, worden ze statushouder en kunnen ze ergens in het land een woning krijgen. Wordt de verblijfsvergunning geweigerd, dan moeten ze terug naar het land van herkomst.

Dankbaarheid

Maandag stonden veel asielzoekers voor de deur van hun tijdelijke verblijf. Ze tonen hun dankbaarheid aan de Haarlemse bevolking. Met stoepkrijt hebben ze leuzen op de muur geschilderd om de Haarlemse bevolking te danken: ’Dank u aan de mensen van de stad’ Of: ’Haarlem, goede mensen’, staat er te lezen.

Veel vrijwilligers van Hotel de Koepel, Haarlemse vrijwilligers die de vluchtelingen steunen, knopen een praatje aan of draaien sigaretten voor ze. Het gaat hoofdzakelijk om Syriërs die de oorlog in hun geboorteland zijn ontvlucht. Volgens een van de vluchtelingen zitten er echter ook mensen uit Afghanistan, Irak of Eritrea bij. ,,Die hebben een vervalst paspoort gekocht.’’

De vrouwen die voor de deur staan, vertellen dat er ongeveer 25 vooral jonge vrouwen onder de vluchtelingen zijn. Onder hen zijn ook de 30-jarige Doha Sasa en haar vijf jaar jongere zus. Voelen zij zich veilig? ,,De deur mag ’s nachts niet dicht. Dat is jammer.’’ De twee zussen zeggen graag permanent in Nederland te willen blijven.

Onderwijs

Als er kinderen arriveren in het voormalige gevangenisgebouw is de overheid ze bij wet verplicht onderwijs te geven. De besturen van de scholen in Haarlem zijn bereidwillig om dit onderwijs aan deze kinderen te verzorgen. Volgens een gemeentewoordvoerder wordt al over de kwestie van schoolgaande kinderen nagedacht.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.