Wybren van Haga’s (VVD) duurbetaalde race naar Tweede Kamer

Van Haga in zijn kapitale villa in de Haarlemmerhout: ’Als ik een Kamerzetel haal, heb ik wel een probleem’.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Annalaura Molducci
Haarlem

,,Wat wordt de kop van het verhaal?”, vraagt Wybren van Haga, de nummer 41 van de VVD voor de Tweede Kamer, na het interview. ,,Kan er iets in over duurzaam ondernemen?”

Even later mailt hij nog even waar zijn afstudeerscriptie in de elektrotechniek aan de TU in Delft over ging. De titel is zo ingewikkeld dat het niet is uit te leggen. Ook doet hij drie kopsuggesties: ’Duurzame Haarlemse ondernemer in de Tweede Kamer’, ’Voor de duurzame verandering!’, ’Eindelijk een ondernemer in de Kamer’.

Wybren van Haga is een merkwaardige man. Het raadslid voert de afgelopen weken onophoudelijk campagne in Haarlem alsof hij de lijsttrekker van de VVD zelve is. Overal in de stad duiken affiches op met de tekst: Haarlem stemt Van Haga. Op bruggen hangt hij naast Jesse Klaver en Lodewijk Asscher. Alleen wordt zijn campagne niet uit de VVD-kas betaald, maar hij heeft zelf zijn portemonnee getrokken. Het heeft hem al 60 duizend euro gekost. Maar dat vindt hij niet erg. Hij heeft twee advertentiepagina’s in deze krant gekocht, waarin oud PvdA-burgemeester Bernt Schneiders iedereen oproept op Van Haga te stemmen. Schneiders onthult dat hij dat zelf ook gaat doen. Van Haga: ,,Mooi toch? Zoiets als dit maak je maar één keer in je leven mee.”

Komisch filmpje

Van Haga heeft een komisch filmpje gemaakt met de beoogd Elfstedentochtwinnaar Erik Hulzebosch die in 1997 tweede werd. Hulzebosch noemt zichzelf een soort ondernemer. Dat is hij per ongeluk geworden omdat hij verder niets anders kon, vertelt hij aan Van Haga. Diploma’s heeft hij niet. Dat treft, want Van Haga wil zich in de Kamer juist gaan inzetten voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. ,,Want het is toch belachelijk dat je als ondernemer van een klein bedrijf niemand meer durft aan te nemen? Bij ziekte moet je twee jaar doorbetalen. En dat terwijl het midden- en kleinbedrijf de banenmotor van Nederland is!’’

Van Haga woont in een oud kantoorpand dat op de gemeentelijke monumentenlijst staat in de Haarlemmerhout. Op zijn terrein staan vier auto’s en veel fietsen. Zijn vrouw heeft het huis ontdekt aan het begin van de crisis dus hij kon het relatief goedkoop voor 2,5 miljoen kopen. Hij betaalt sinds kort ook een villa-tax wat hij maar zo-zo vindt. ,,Dat wordt nooit meer teruggedraaid”, zegt hij. Het huis figureerde in de tv-serie Penoza. De hal bestaat uit veel hout: donkerbruine lambriseringen waar allerlei enorme ruimtes aan liggen.

Eén van zijn vier kinderen zit te studeren in de bibliotheek voor zijn eindexamen gymnasium. In een andere kamer bereidt de vrouw van Van Haga haar lessen economie voor op het Kennemer en het Stedelijk Gym. De keuken alleen al heeft de afmetingen van een grote woonkamer. Van Haga heeft goed geboerd. Hij heeft ook een vastgoedportefeuille: zo’n tweehonderd huurders in diverse panden in Haarlem en Amsterdam. Als je in zijn verleden zou duiken kom je geschillen met huurders of werknemers tegen, zegt hij. Meer is er niet. Hij is zeker geen ’serial oplichter’ zoals hij de opgestapte D66-wethouder Ewout Cassee noemt. ,,Hij hield zes ton AWBZ-geld achter, pleegde kartelfraude en stuurde voor negen ton aan valse facturen!”

Recent heeft hij een hofje gekocht in Haarlem. Gewoon, omdat hij dat leuk vindt en omdat het aan hem werd gevraagd. Verder heeft hij Kennemer Zorg. Zijn zorgonderneming Take Good Care heeft hij jaren geleden kunnen verkopen. Hij nam het bedrijf 15 jaar geleden over van zijn zus.

PVV

Sinds 2010 zit Van Haga voor de Haarlemse VVD in de gemeenteraad, hij was eerst de nummer twee maar is fractievoorzitter geworden, toen voormalig fractievoorzitter Rob de Jong begin dit jaar aankondigde dat hij naar de PVV ging. De Jong staat op plaats 31 van de PVV-lijst. Van Haga spreekt zijn ’goede vriend’ die verder geheel uit het zicht verdwenen lijkt te zijn nog regelmatig. De gemeentepolitiek vindt Van Haga geweldig. ,,Toen de VVD in 2010 in de oppositie belandde, is het debat dankzij ons enorm verscherpt. Het kan echt knetteren. Daarvoor was het allemaal veel te braaf.” Anderen vonden dat de VVD er te veel met gestrekt been in ging. Inmiddels zoekt Van Haga meer aansluiting bij D66 en GroenLinks. Dat komt misschien ook omdat hij zelf duurzaam is. De reden dat hij op de 41ste plaats op de VVD-lijst staat komt ook door zijn aandacht voor het milieu. Dat scoort in VVD-kringen niet echt hoog.

Vijanden

Van Haga heeft vrienden maar ook vijanden omdat hij ’geen blad voor de mond neemt en regelmatig tegen schenen schopt’. Vloeken of kwaad worden zal hij nooit doen, maar scherp stelling nemen doet hij wel. Vorige week vrijdag nog tijdens het debat in sociëteit de Vereeniging werd hij bedreigd. ,,Er was een stelling dat er wel geld af kon van de zorg. Veel politici kakelen maar wat. Ze roepen dat er geld bij moet in de zorg omdat het allemaal zo slecht zou zijn. Onzin. De zorg in Nederland is heel goed, kijk maar naar alle lijstjes. In de wereld zijn wij een top-natie. Er vliegen zelfs mensen naar Nederland om zich te laten opereren. Maar er is ook veel mis. Er zijn te veel regels en er gaat veel geld naar de bureaucratie. Het tarief voor een verpleegster is 60 euro maar zij krijgt maar 12 euro. De rest blijft aan de strijkstok hangen. Bestuurders van zorginstellingen verdienen tonnen terwijl ze geen enkel risico lopen want ze zijn geen ondernemer. Dat vind ik onbegrijpelijk, ze worden betaald met overheidsgeld! Al die instellingen moeten ISO of HKZ-gecertificeerd zijn. Wat denk je dat dat allemaal kost? Een vermogen. Ik mag het zeggen want ik ben zelf eigenaar van een zorgonderneming. Wij hebben een kleine directie.” Terug naar het debat, hij ventileerde zijn mening en werd bijna gelyncht door een jongen wiens vader kanker had gehad. Die vader moest in België worden behandeld omdat het in Nederland niet kon vanwege de marktwerking. Van Haga: ,,Kijk, de VVD vindt natuurlijk ook niet dat iemand dood moet gaan. Maar deze jongen werd zo emotioneel dat hij het podium op wilde komen. Het was het dieptepunt van de avond!” En die linkse meerderheid koos natuurlijk niet voor Van Haga. Hij vertelt het met een zekere afstand, dedain en een vleugje humor.

Dubbel paspoort

Van Haga heeft een Engelse moeder en Nederlandse vader. Zijn moeder heeft een dubbel paspoort. ,,Als ze mijn moeder minister van defensie maken en er komt een oorlog met Engeland is er een probleem vanwege haar dubbele loyaliteit.” Afschaffen dus. De cao is ook zo’n steen des aanstoots voor de VVD’er want dat wordt allemaal bepaald door lieden die niet met hun poten in de klei hebben gestaan. Van Haga wel, hij heeft zijn dienstplicht gedaan bij het Korps Commando Troepen en is bij Shell begonnen waar hij naar olie heeft geboord in Gabon (Afrika), Oman en Schotland. Die discussie over het aardgas in Nederland vindt hij niks. ,,Je gaat de gaskraan toch niet dichtdraaien omdat er een paar scheuren in huizen zitten? Ik heb ook scheuren in mijn huis. De aardgasopbrengst is zestien miljard per jaar. Dan kun je beter alle woningen van de Groningers renoveren zodat zij ook tevreden zijn. Bovendien: aardgas is hartstikke schoon.”

Nee, Van Haga pakt aan. Die is niet van het softe middle of the road. In Haarlem moet de gemeente alle woningen verduurzamen want dat scheelt in de CO2-uitstoot en niet zes miljoen aan LED-lampjes uitgeven want dat is zonde van het geld. Dan: ,,Weet je dat de zon zoveel energie geeft dat we daarmee het hele energieprobleem kunnen oplossen?” 16 duizend voorkeursstemmen heeft hij nodig om in de Kamer te komen. ,,Stel dat ik dat haal, dan heb ik wel een probleem.” Want hoe moet het met zijn bedrijven?

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.