New kids nitro ***

Medewerker Internet

Regie: Steffen Haars, Flip van der KuilMet: Huub Smit, Wesley van Gaalen, Tim Haars, Juul Vrijdag, Bart de RijkEen jaar geleden oogstten Steffen Haars en Flip van der Kuil een verrassend groot succes met ’New kids turbo’, de speelfilmversie van hun sketchprogramma rond een vijftal hangjongeren uit het Brabantse dorp Maaskantje. De film eindigde met een explosieve confrontatie tussen de helden en de Nederlandse staat, waarbij het naburige dorp Schijndel per abuis door een bombardement werd getroffen.

Van dat laatste is in het vervolg niets te merken: Richard, Gerrie, Rikkert, Robbie en Barrie krijgen het gewoon opnieuw aan de stok met hun tegenpolen uit de buurgemeente, waarbij de strijd in illegale straatraces beslecht wordt. Haars en Van der Kuil maken met de film zelf ook een gewaagde inhaalmanoeuvre, want twee maanden voor de première van de multiculti zombiekomedie ’Shouf shouf zombibi’ laten ze een horde Friese zombies op de proleten uit Brabant los.

Het is een handige kunstgreep, die een amusant wansmakelijke eindstrijd oplevert en voorkomt dat ’New kids nitro’ teveel in herhaling vervalt. Aan de formule of personages is echter weinig veranderd. De lat ligt wederom laag, het taalgebruik en de omgangsvormen blijven schaamteloos lomp, en er is lelijkheid zover het oog reikt.

Wie er de lol van inziet heeft weinig te klagen, want de makers hebben het tempo opgeschroefd en de ontregelende gastrolletjes van bekende Nederlanders goeddeels achterwege gelaten.

Voordat de Brabantse diva Corry Konings de proletenklucht afsluit met de belachelijke meezinger ’Hoeren neuken, nooit meer werken’, kan er vooral gelachen worden om de bijdragen van Huub Smit. Als de permanent opgefokte Richard Batsbak trekt hij niet alleen de kar in de vriendenclub, maar loopt hij ook met de hele film weg.

Mede dankzij Smit’s tomeloze inzet doet ’Nitro’ niet voor ’Turbo’ onder, wat doet vermoeden dat de New Kids wederom volle zalen zullen trekken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.