'Bingo-spanning werkt verslavend bij mahjong'

Opperste concentratie bij het maken van de winnende combinaties.

Evelien Engele
nieuw-vennep

,,Het is de ‘bingo-spanning’ die zo verslavend werkt bij mahjong”, vertelt deelneemster Mirjam van Muijen (30) op het Nederlands mahjongkampioenschap in Nieuw-Vennep. ,,Nog één steen en ik kan uit zijn, dat gevoel. En je hoeft niet eens een spelletjesmens te zijn hoor om mahjong te spelen. Dat ben ik ook niet, het is echt een denksport. Je moet zo hard nadenken dat je geen tijd hebt om te kletsen tijdens het spel.”

,,Mahjong is een combinatie van klaverjassen en rummikub”, vertelt René Hoots, penningmeester van de Heemsteedse mahjongclub Bamboe Acht. Tijdens het tweedaagse kampioenschap spelen zo’n tachtig deelnemers uit binnen- en buitenland maar liefst zeven rondes van twee uur waarbij van de 144 stenen combinaties van 14 stenen gemaakt moeten worden.

Na een slag op de gong begint het husselen van de stenen en bouwen de deelnemers vliegensvlug de muren op waarna het spel echt kan beginnen. ,,Na zo’n toernooidag spelen de buitenlandse gasten die hier overnachten zelfs in de avonduren nog gewoon door”, aldus René. ,,Wij spelen nooit om geld zoals in China gedaan wordt. Daar staat het spel zelfs in een negatief licht omdat sommigen daar alles vergokken tot huis, vrouw en kinderen aan toe.”

Verbaasd

,,Mijn Chinese familie is verbaasd dat zoveel Nederlanders mahjong spelen”, vertelt de Nederlands-Chinese Shui Ying Hou uit Hoofddorp. ,,Ik ben opgegroeid in de Chinese buurt in Amsterdam en kende alleen het geluid van de stenen. Het spel zelf heb ik pas op latere leeftijd bij Bamboe Acht geleerd. In China draait alles om geld, hoewel de inzet niet altijd zo hoog is als in de verhalen die de ronde doen verteld wordt. Er bestaan in China zelfs tafels die automatisch de mahjongstenen schudden. Hier spelen we met meer regels en zonder inzet.”

Ook de Deense Shi Hua Chen (36) met Chinese roots heeft het spel pas op latere leeftijd geleerd. ,,Ik ben opgegroeid met de Chinese tekens die op de stenen staan, maar heb het spel van de Denen moeten leren. Dat vonden sommigen best gek. In Denemarken speel ik elke week met oud-studiegenoten en dan zijn we erg competitief hoor. Het gaat dan echt niet om het speelplezier, maar we willen gewoon winnen.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.