Stroom voor onderweg

Zit je ergens op een plek zonder elektriciteitsvoorziening dan is het handig om je eigen stroom bij je te hebben. Foto PR

Peter Lodewijks

Mobiele opladers waarmee je overal je smartphone van extra stroom kunt voorzien, zijn geen overbodige luxe. Hoewel veel telefoons tegenwoordig waarschuwen wanneer ze bijna leeg zijn, ligt het gevaar van volledige ’uitputting’ op de loer. Een mobiele oplader, ook wel ’powerbank’ genaamd, is de beste oplossing.

Tijdens een lange autorit wil je niet het risico lopen dat de iPad waarop de kinderen rustig zitten te spelen, zonder stroom komt te zitten. Onderweg ontbreekt het vaak aan oplaadpunten en stopcontacten. Een tweede batterij is soms vrij prijzig en vaak alleen geschikt voor één model apparaat. Bovendien is deze oplossing alleen weggelegd voor toestellen met een uitneembare accu.

Vooral voor Apple-apparatuur bestaan er veel reserveaccu’s die op zonnekracht werken. Die stellen je geduld op de proef: opladen duurt soms een half etmaal, terwijl een iPad op een volle lading slechts een paar uur kan draaien. Zonnecellen hebben zich goed bewezen en zijn milieuvriendelijk, maar niet geschikt om snel een reservebatterij op te laden. Wel is het een uitkomst als je ergens in de rimboe zonder elektriciteitsvoorziening zit. Zonnecellen hebben alleen licht nodig. Een derde alternatief is het iPhone-hoesje met ingebouwde accu. Deze heeft doorgaans een lage capaciteit, je kunt er hooguit een halve dag mee verder.

Het aanbod aan powerbanks is overweldigend. Behalve bekende fabrikanten als Hama, Samsung, Sony, Varta en Verbatim kom je een groot aantal Chinese merken tegen. De capaciteit wordt uitgedrukt in mAh. De goedkoopste ’instapmodellen’ hebben een capaciteit van 1500 tot 4000 mAh. Probeer een oplader van minimaal 2500 mAh te vinden. Die capaciteit is voldoende om het leven van een smartphone met enkele uren op te rekken. In noodgevallen biedt deze categorie uitkomst. Het voordeel van kleinere powerbanks is dat ze gemakkelijk in een jaszak passen.

Opladers van minstens 4500 mAh vereisen grotere cellen waardoor de behuizing groter en dus zwaarder wordt. Powerbanks boven 8000 mAh zijn nog omvangrijker. In deze categorie draait het puur om capaciteit. Dergelijke noodladers zijn ook geschikt voor tablets. Als ze twee usb-poorten bezitten, kun je er twee smartphones tegelijkertijd mee opladen. Handig als je met zijn tweeën op vakantie bent. Voor laptops is zeker 10.000 mAh nodig. Staar je niet blind op de capaciteit die op de verpakking staat vermeld. Zo lijkt 5000 mAh heel veel, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt rond 3000. Tijdens het bijtanken gaat namelijk energie verloren. Hoe meer ampère, des te korter de laadtijd. Wil je een apparaat snel bijladen, dan heeft een stroomsterkte van 2 ampère of meer de voorkeur.

De laadtijd van de powerbank zelf kan sterk uiteenlopen. Een noodlader met een beperkte capaciteit (2800 mAh) kan in twee à 3,5 uur op volle capaciteit worden gebracht. Een grote jongen van 6000 mAh heeft soms tien uur nodig. Let ook op de aansluitingen. Een Apple Lightning-kabel bijvoorbeeld kun je niet in alle laders steken. Oudere Apple-apparaten hebben een 30-pins nodig. Handig is een indicator van het batterijniveau. Het (micro) usb-kabeltje waarmee de powerbank opnieuw van stroom wordt voorzien, wordt niet altijd meegeleverd.

Goed en voordelig is de ’Xoro MPB 500’ (30 euro). Wat duurder, maar ook prima is de ’PNY 7800’ (€52). Apart is de ’Lepow Add’ (€70). Aan het basisstation van 4500 mAh valt een tweede pack te koppelen dat de capaciteit verdubbelt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.