’Hartekamp moet wél bouwen’

Jan Bauer: ,,Wij willen de Hartekamp behouden voor toekomstige generaties.’’
© foto sjaak smakman
Heemstede

De Hartekamp ligt er deze maandagmorgen bij als een plaatje. Het gerestaureerde hoofdgebouw is al mooi van zichzelf, de sneeuw en de opkomende zon doen de rest. Maar ook de rest van het landgoed is de afgelopen jaren flink onderhanden genomen. Op twee stukken stuk na: het noordelijke deel en de zuidstrook.

Voor beide stukken heeft de Hartekampgroep plannen. Aan de grens met Huis te Manpad, waar tot vorig jaar noodwoningen voor de bewoners stonden, moeten grasland en een boomgaard komen. ,,We zijn nog aan het studeren hoe het hier vroeger precies was’’, zegt bestuursvoorzitter Jan Bauer. Daar zal waarschijnlijk weinig verzet tegen komen.

Anders ligt dat bij de zuidstrook waar drie appartementencomplexen de plaats moeten gaan innemen van de keuken, het onderkomen voor de technische dienst en de gebouwen Ulmus en Amber. Tien jaar geleden waren die plannen er ook al, maar het verzet van de gemeente Bennebroek en bewoners van de Krakeling bleek succesvol. Uiteindelijk haalde de Raad van State er een streep door. Zo heel erg was dat achteraf niet, zegt Bauer, want de nieuwbouw op het middendeel liep zoveel vertraging op dat pas tegen het einde van 2015 de laatste bewoners vanuit de voormalige verpleegstersflat konden vertrekken. Het gebouw van de technische dienst is nog steeds voor een klein deel in gebruik. ,,Zelfs als we hadden mogen bouwen, dan hadden we dat vanwege de vertraging niet eens kunnen doen’’, schetst Bauer.

Maar dat van het uitstel nu ook wel afstel kan komen, zoals de gemeente Bloemendaal oppert, is volgens Bauer toch echt niet waar. ,,We hebben de afgelopen jaren bij elkaar zo’n twee miljoen geïnvesteerd in het landgoed. Het hoofdgebouw is aan de buitenkant opgeknapt, we hebben de watergangen en vijvers hersteld en een extra vijver aangelegd, de gevel van de orangerie en de pergola zijn gerestaureerd en dan is er ook nog het nodige onderhoud aan het groen geweest. Die investeringen willen we met de nieuwbouw in de zuidstrook voor een deel terug verdienen en we willen er een potje mee aanleggen voor het toekomstige onderhoud.’’

Hij kan zich best voorstellen dat omwonenden, de gemeente Bloemendaal, de historische vereniging Heemstede-Bennebroek en de stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland bang zijn dat de nieuwbouw voor verrommeling van het landgoed zal zorgen. Maar daar hoeven ze niet bang voor te zijn, verzekert hij: er is niet voor niets zoveel geïnvesteerd. ,,Ook wij willen dat toekomstige generaties van dit moois kunnen genieten.’’

Daarnaast is het bouwplan gemaakt in overleg met de gemeente Heemstede en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - de Hartekamp is immers een rijksmonument. Uitgangspunten: maximaal 55 woningen, een architectuur die zich onderscheidt van de omgeving en reecht doet aan het hoofdgebouw. Het geheel mag ook in oppervlak en volume niet groter worden dan er wordt gesloopt.

Als alles loopt zoals hij hoopt, dan gaat nog dit jaar een ’verkenner’ op pad om een ontwikkelaar te zoeken. ,,Want we zijn niet van plan om zelf te gaan bouwen.’’ In de loop van volgend jaar, zegt Bauer voorzichtig optimistisch, kan dan een begin worden gemaakt met de nieuwbouw.

Donderdag praat de Heemsteedse commissie ruimte over de bouwplannen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.