Zeeaquaria Boesingheliededoor brand verwoest

Hoog boven de verwoeste loods probeert een brandweerman resterende vuurhaarden te bestrijden.© fotohmc

Hein Flach

Het lijkt aannemelijk dat de zeer grote brand, die gisterochtend een loods in Boesingheliede in de as legde, is aangestoken. Afgelopen maandagavond is in hetzelfde pand een molotovcocktail naar binnen gegooid. Dat vuur werd toen snel geblust.

In de loods aan de Schipholweg, het bedrijfspand dat het dichtst bij de kop van de Polderbaan ligt, brak woensdag rond 04.10 uur brand uit. Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen uit het dak en werd meteen opgeschaald naar zeer grote brand.

In de loods zaten twee bedrijven gevestigd: aan de voorzijde, de kant van de Schipholweg, het bedrijf Aquaasan-corals dat handelt in tropische vissen en koralen. Dat levende materiaal overleefde de verzengende hitte niet. In het achterste stuk zat Twin catering & partyservice. Niemand raakte gewond. De rookkolom was tot in de verre omtrek te zien. De rook trok over snelweg A9, waar ook een botsing ontstond door kijkers. Rond tien uur werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen duurde nog de hele dag.

De eigenaren van de bedrijven wilden gisteren de krant niet te woord staan. Wel buurvrouw Selina Severs. Zij is behoorlijk geschrokken, vooral omdat het niet de eerste keer is deze week. ,,Maandag hebben ze een molotovcocktail naar binnen gegooid in hetzelfde pand, maar dan in het voorste gedeelte. Alleen hebben ze daarbij een aquarium geraakt waardoor het vuur weer gedoofd is. Blijkbaar is het nu, twee dagen later, wel gelukt. Zoiets is natuurlijk wel verontrustend.’’

Enig idee wie achter de brandstichting zit, heeft Severs niet. ,,Wij wonen er prima. Hebben normale contacten met de buren, die op ons een vriendelijke indruk maken. Je zou denken dat iemand het op het bedrijf heeft gemunt, maar waarom? Geen idee. Gelukkig valt de schade aan ons huis mee. We waren op het moment van de brand niet thuis en is er nauwelijks schade. De wind stond gelukkig de andere kant op richting de A9.’’

Een woordvoerder van de politie bevestigt op vragen van deze krant dat er maandagochtend een molotovcocktail in het voorste gedeelte van de loods is gegooid, dezelfde loods die nog geen 48 uur later volledig uitbrandde. ,,Maar dat zegt helemaal niets over de brand van woensdag’’, haast de politiewoordvoerder zich te zeggen.

Rond 04.10 uur kwam volgens een zegsvrouw van de Veiligheidsregio Kennemerland de eerste melding binnen van brand in een loods aan de Schipholweg in Boesingheliede. Toen de brandweerwagens in colonne arriveerden, stond het pand al in lichterlaaie en werd opgeschaald naar zeer grote brand.

De rookpluim trok over de nabijgelegen A9 en was door passagiers vanuit landende vliegtuigen duidelijk te zien. Diverse passagiers plaatsten daarvan foto’s op sociale media. De Schipholweg werd ter plaatse in beide richtingen afgesloten. De luchthaven ondervond overigens geen problemen van de hevige rook.

Opmerkelijk is wel dat er in Boesingheliede en - ook in het nabijgelegen bedrijventerrein De Liede in Vijfhuizen - het afgelopen jaar meerdere keren brand is geweest. Ook zeer grote.

Inbraakalarm

Afgelopen maandag, 31 juli, kreeg de politie rond 6.30 uur melding van een inbraakalarm. Toegesnelde agenten zagen dat in het pand een brandje woedde. Dat werd al snel geblust. De politie liet toen niet weten hoe de brand vermoedelijk was ontstaan, namelijk door een molotovcocktail.

Volgens buurvrouw Selina Severs was het aquariumbedrijf doelwit van de aanslag. Dat bedrijf zit al een jaar of zes in het pand. Het achterste gedeelte van de loods werd gebruikt als onderkomen voor cateringbedrijf Twin. Die onderneming zit er al 26 jaar, volgens een medewerker die woensdagochtend naar de nabluswerkzaamheden van de brandweer stond te kijken.

Vorige week, op donderdag 27 juli, werd een autobedrijf aan de Steekas, midden op bedrijventerrein De Liede in Vijfhuizen, getroffen door een grote brand. Het autobedrijf leed forse schade. Grote rookwolken trokken omhoog in de lucht naast de aanvliegroute van de Polderbaan. Eén persoon die rook had ingeademd raakte licht gewond. De oorzaak van de brand is onduidelijk.

Langs de Schipholweg in het langgerekte bedrijvendorp Boesingheliede ontstond ook op 13 maart 2017 om onopgehelderde reden brand in een loods. ,,Er gebeurt hier van alles in Boesingheliede, je hebt geen idee wat er in al die loodsen zit'', liet een een omwonende die anoniem wenste te blijven, zich tegenover een verslaggever van deze krant ontvallen. ,,De politie weet het, de brandweer weet het. Niemand doet iets.''

Op vrijdag 28 oktober 2016 ontstond brand in een grote wasserij in Boesingheliede. Zes medewerkers raakten gewond. Op 29 januari 2016 vloog een koffiebranderij in het gehucht in de fik. Toen raakte niemand gewond.

Een politiewoordvoerder benadrukte gisteren dat er geen verband moet worden gelegd tussen de meest recente brand en alle andere branden. ,,We doen nog onderzoek. Er valt verder nog niets over te zeggen.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.