Strips scoren tijdens Free Comic Book Day

Michiel Offerman en Ger Apeldoorn signeren bij Jopo de Pojo.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Paul Lips
Haarlem

Drukte bij stripwinkel Jopo de Pojo aan de Kleine Houtstraat. Het is Free Comic Book Day deze zaterdag en dus speciale belangstelling voor verschillende soorten stripboeken. De liefhebbers snuffelen tussen de boeken en verlaten de winkel steevast met een volle tas.

Binnen is het een vrolijke bedoening, want daar zitten Ger Apeldoorn en tekenaar Michiel Offerman aan een tafel vol stripboeken. Ze signeren hun exemplaren van ‘Star Barz’, een komische science fiction-strip over een groep avonturiers die in opdracht van een galactische koffiefabrikant de hele Melkweg verkent, op zoek naar naar planeten om franchises van de keten te openen. ,,Het zijn good guys met een knipoog naar Starbucks, ze willen het kapitalisme hypen en zijn dus op zoek naar nieuwe beschavingen”, legt Apeldoorn uit, terwijl hij een bekertje koffie inschenkt waar Offerman zojuist een figuurtje op heeft getekend. Een collectors-item voor slechts vijftig cent.

Bezoekers aan de winkel krijgen bij aanschaf van ‘Star Barz’ een door de makers gesigneerde, speciaal uitgegeven prent mee. ‘Star Barz’ verschijn momenteel in stripblad Eppo en gaat - als het aan de makers ligt - ook de wereld veroveren.

Apeldoorn: ,,Kijk, dit is de Engelstalige versie. Ietsje aangepast qua vorm. In Nederland werken we met vier stroken, in Amerika met drie stroken.’’ Zijn ogen glimmen. ,,Door het internet zijn je mogelijkheden als stripmaker zó enorm vergroot. Stel je nou voor dat vijftigduizend gekken ‘Star Barz’ willen aanschaffen. Prachtig toch?’’

Achter in het stripboek heeft het duo door de drukker rekening laten houden met signeeractiviteiten. In een soort balloon kan iets worden geschreven en getekend. De 12-jarige Haarlemmer Thomas Birtwhistle is blij met het tekeningetje dat Michiel Offerman in zijn aangeschafte exemplaar maakte. Andere hebbedingetjes zitten in het tasje dat zusje Deborah draagt. Vader Douglas was in zijn tijd ook al stripfan. ,,Maar dan de bekende namen zoals Asterix, Lucky Luke, Guust Flater en Suske & Wiske.’’ Thomas tekent trouwens zelf ook. ,,Ik had een parodie gemaakt op ‘Deadpool’, een antiheld en superschurk. Ja, ik zou later best striptekenaar willen worden.’’

Jopo de Pojo-eigenaar Mark Marijnen wijst op het scherm waarop animatiefilmpjes van Junaid Chundrigar worden vertoond. ,,Dit zijn geestige korte filmpjes, waarin blijkt dat superhelden ook wel eens een slechte dag hebben.’’ Een slechte dag is het in elk geval niet voor stripwinkel Jopo de Pojo, want de drukte neemt toe. Daar komen Dennis en zoon Jurjen (4 jaar) binnengewandeld. Jurjen heeft een Spiderman-pak aan. Hij krijgt straks een gratis stripboek mee naar huis.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.